eur:
394.88
usd:
367.64
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Jégbor készítésére szánt olaszrizling ültetvény Badacsonyörsön 2014. január 16-án. Az évek óta tartó enyhe időjárás miatt a Badacsony környéki boros gazdák nem tudnak jégbornak való szőlőt szüretelni, mivel azt fagypont alatti hőmérsékleten kell leszedni. A környéken utoljára 2010-ben tudtak jégbort készíteni. Az időjárás miatt a szőlősgazdák tetemes károkra számítanak.
Nyitókép: MTI/Nagy Lajos

Komoly gonddal szembesülnek a Balatonnál

Hiába kínálnak versenyképes béreket, a fiatalok közül kevesen választják a mezőgazdasági idénymunkát.

Elkezdődtek a metszések a balatonboglári borvidéken, de sok kihívással kell szembenézniük az ágazat szereplőinek: az időjárási szélsőségek mellett a munkaerőhiány is egyre nagyobb gondot okoz.

A Balaton Agrár Zrt. ágazatvezetője, Bohus Zoltán a Sonline-nak elmondta: már tavaly is alkalmaztak egy előmetsző gépet, amely a vesszők 60-70 százalékát eltávolítja.

„Nagyon nehéz idénymunkást találni a környéken, napi bejelentéssel 60-80 metszőt foglalkoztatunk. Azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok közül egyre kevesebben vállalják ezt a munkát, holott versenyképes bérekkel próbáljuk idecsábítani őket” – tette hozzá.

Nezdei Sándorné családi gazdálkodó is hasonló problémáról számolt be.

„A hat évvel ezelőtti számlákat válogattam a napokban, és 2016-ban egy tucat napszámost foglalkoztattunk, ma örülök, ha kettőt találok a környéken.”

Úgy látja, a legnagyobb gond, hogy kiesik egy idősebb korosztály, míg a fiatalok nem szívesen választják az idénymunkát.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×