eur:
392.3
usd:
362.37
bux:
72093.89
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Unsplash.com

Tömegével csábítanák a külföldi munkaerőt Németországba

Az új koalíciós kormány, így enyhítené a demográfiai problémákat és a munkaerőhiányt.

Németország új koalíciós kormánya évente nagyjából 400 ezer szakképzett munkaerőt vonzana be külföldről, hogy ezzel kezeljék az országot és több iparágat is súlyosan érintő munkaerőhiányt és demográfiai problémát – idézi a Napi.hu a Reuterst.

A szakképzett munkaerő hiánya mára olyan súlyossá vált, hogy drámaian lelassítja a gazdaságunkat – nyilatkozta Christian Duerr, a Szabad Demokraták (FDP) frakcióvezetője, aki szerint az elöregedő munkaerő problémáját csak korszerű bevándorlási politikával tudják kordában tartani, ezért a lehető leggyorsabban el kell érniük, hogy százezer szakképzett munkaerő érkezzen az országba.

Ennek érdekében már arról tárgyalnak, hogy óránként 12 euróra emelik a minimálbér összegét, hogy vonzóbbá tegyék a munkaerőhiánynak erősen kiszolgáltatott iparágakat.

A helyzet kezelése annál is sürgetőbb, teszi hozzá a Reuters, midőn a munkaerő-állomány Németországban mintegy 300 ezer fővel csökkenhet az idei évben. Sőt, számítások szerint 2030-ra akár 5 millióra is ugorhat a munkaképes korúak hiánya.

Címlapról ajánljuk

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×