eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
A neon tube graph in a communist style room
Nyitókép: Jonathan Kitchen/Getty Images

Nagyot ment több kisebb hazai cég is a tavalyi évben

Jó évet zárt 2021-ben több kisebb hazai cég, köztük a Masterplast, az Alteo és az AutoWallis. Az 1997-ben alapított Masterplast Csoport a közép-európai régió legnagyobb magyar tulajdonú építőanyaggyártó vállalataként nemrég állt elő a frissített növekedési tervekkel – mondta az InfoRádiónak a tőzsdei szakértő.

A hazai tőzsdei cégek körében a Masterplast volt az, amely az utóbbi két év során a legnagyobb áremelkedést produkálta, mintegy meghatszorozva korábbi értékét, így jelenleg 4300 forinton állnak a korábbi 700 forintos szinthez képest – ismertette az InfoRádióban Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő, hozzátéve, hogy a cég vezetői nemrégiben álltak elő az idei frissített terveikkel.

A Masterplast 2021-es árbevétele 190 millió euró körül alakult, ami több mint 50 százalékkal haladta meg a 2020-ast, részben egy német akvizíciónak köszönhetően – egészségügyi textíliák gyártása terén, ami a járvánnyal összefüggésben egy komoly felfutást jelentett. Az EBITDA-juk (adó- és kamatfizetés, illetve értékcsökkenési leírás előtti eredmény) megduplázódott, az adózott eredményük pedig 2 és félszeresére, 6 millió euróról 15 millió euróra nőtt – sorolta a szakértő kiemelve: ráadásul úgy sikerült egy 16 milliárd forintos beruházási programot végrehajtaniuk, hogy ebből 10 milliárd állami támogatás volt, tehát elég volt a saját tavalyi EBITDA-juk a beruházásokra. Az a 8 milliárdnyi kedvezményes, 2 százalékos kamatozású hitel pedig, ami a növekedés körvényprogramból származott, amit az év végén felvettek, most ott áll a számlájukon, ráadásul euróban. Így összességben körülbelül 23 millió eurója van a cégnek, ami momentán magyar és külföldi építőanyagipari cégeket figyel, és várhatóan az idei évben kerül majd sor komolyabb akvizícióra 30-40, akár 50 millió euró elejéig, illetve az is kiderült, hogy 2023-ban már 500, előre legyártott elemekből összeállított, úgynevezett mobilház értékesítést tervezi a Masterplast – tette hozzá Korányi G. Tamás, aki szerint

Nagyot ment közben az Alteo is. A cég 2019-ben ismertette 5 éves, hosszú távú stratégiai elképzeléseit, amiben az szerlepelt, hogy 2024-re szeretnének egy 7 milliárdos EBITDA-t elérni, eljutva a BUX-kosárba, mely tervek mára mind teljesültek, ahogyan az akkor vázolt 25 milliárdos beruházási programjuk jelentős része is – emelte ki a tőzsdei elemző. Így aztán az Alteo a következő 5 évre már 35 milliárdos beruházást tervez, amiben benne foglaltatnak különböző megújuló energiaforrások, napelemparkok vásárlásai is, de egyéb cégek akvizíciójával nem nagyon számolnak, mint ahogyan külföldi terjeszkedéssel sem. Viszont ez a szerves növekedés a tervek szerint azt eredményezi majd, hogy 2026-ra már 11 milliárdos EBITDA-t érhet el a cég, így a tavalyi osztalék is jelentősen fog nőni a következő években.

De a AutoWallisnál sem a „hasukat süttették” a számok alapján – értett egyet Korányi G. Tamás. A cég már túl van egy jelentős akvizíciós hullámon, valamint egy részvénykibocsátáson. Bár a 2020-as év a járvány miatt meglehetősen kedvezőtlenül alakult a számukra is, de ehhez képest „csodásak a számok” – tette hozzá a szakértő –, hiszen a nagykereskedelem négyszer több autót értékesített, a kiskereskedelem duplázott, a használtautó-értékesítés pedig harmadával nőtt esetükben a tavalyi évben, ami csaknem 25 ezer autót értékesítését jelenti. Mindemellett az autóbérlés is 60 százalékkal nőtt, így 207 milliárdos árbevételt, 7 milliárdos EBITDA-t vár az AutoWallis, és még lehet tere a növekedésnek, ha a számok ezt visszaigazolják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×