eur:
393.29
usd:
364.25
bux:
72076.8
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Siena, 2017. július 26.2016. március 23-i kép a legnagyobb olasz bank, az Unicredit feliratáról a bank sieani fiókjának bejárata felett. A pénzintézet 2017. július 26-i közleménye szerint az Unicredit 400 ezer ügyfelének adataihoz fértek hozzá hackerek. A bank arról számolt be, hogy 2016 szeptemberében és októberében, majd 2017 júniusában és júliusában érte támadás a bank rendszerét, de a hackertámadás csak olyan ügyfeleket érint, akiknek személyi hitelük van a pénzintézetnél, s adataikhoz egy meg nem nevezett külső kereskedelmi partneren keresztül fértek hozzá a támadók. (MTI/EPA/Mattia Sedda) *** Local Caption *** 52688753
Nyitókép: MTI/EPA/Mattia Sedda

33 millió forintos büntetést értek az UniCredit Bank pontatlanságai

Az MNB által feltárt hibák nem befolyásolják az intézmények biztonságos működését.

Az MNB összesen 33 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az UniCredit Bankra, a csoporthoz tartozó jelzálogbankra és lízingtársaságra hiányosságok miatt, amelyek a fedezetallokációt, a biztosítékmonitoringot, az IT-biztonságot, a csoportos értékvesztésképzést, a nyilvántartások kezelését, a felügyeleti adatszolgáltatást és a tőkekövetelmény-kalkulációt érintették - közölte a Magyar Nemzeti Bank kedden közleményben az MTI-vel.

Kiemelték: a feltárt hibák nem befolyásolják az intézmények biztonságos működését.

A vizsgálat rámutatott arra, hogy a bank nem mindig tesz eleget az ügyfélminősítések évenkénti felülvizsgálatára vonatkozó előírásnak. A fedezetallokációk hibás paraméterezése miatt egyes biztosítéktípusoknál a fedezeti értékeket nem megfelelően mutatják ki. Nem volt megfelelő továbbá az elhunyt ügyfelek ügyleteinek nyilvántartására és kezelésére vonatkozó banki belső szabályozás. A bank hibásan, illetve hiányosan teljesítette egyes felügyeleti adatszolgáltatásait, és az erre vonatkozó belső kontrolljai sem voltak elég hatékonyak.

Az MNB megállapította azt is, hogy hiányos az UniCredit Bank adatvagyon-leltára, amely nem sorolja az adatokat a vonatkozó megfelelő biztonsági osztályokba. Egyes informatikai rendszerek üzemeltetési leírásai nem naprakészek, továbbá hiányosak az adatbáziskezelő rendszerek biztonsági és naplózási beállításai is. A hitelintézet emellett elmulasztotta bejelenteni az általa igénybe vett felhőszolgáltatásokat.

További hiányosságként merült fel, hogy az UniCredit Bank nem számol hitelezési kockázati tőkekövetelményt egyes vállalkozások esetében. A csoportszintű tőkekalkulációt elvégző IT-rendszer banki használata adatminőségi és folyamatbeli kockázatokat okoz.

Végül a jegybank feltárta azt is, hogy a pénzintézet nem az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) előírásainak megfelelően állította össze konszolidált biztosított betéti adatállományát.

A jelzálogbank hibás tartalommal tett eleget egyes felügyeleti adatszolgáltatásoknak, nem megfelelően kezelt bizonyos, az informatika, illetve az IT-biztonság területén kiszervezett kockázatokat, illetve kis eltérést okozó hibát vétett a működési kockázat szavatolótőke-követelményének számításánál.

Az UniCredit Lízing esetében több belső szabályzatnál, a fizetési moratórium kapcsán alkalmazott késedelem számításánál, az átstrukturált követelések, valamint a problémás ügyek kezelésénél, a csoportos értékvesztésképzésnél, az ügyfélminősítések felülvizsgálata és az IT-biztonság kapcsán merültek fel jogszabálysértések - tájékoztatott az MNB közleményében.

Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Digitalizáció és AI a követeléskezelésben: mik a veszélyek, mik a lehetőségek?

Digitalizáció és AI a követeléskezelésben: mik a veszélyek, mik a lehetőségek?

A Portfolio és EOS közös szervezésű követeléskezelési konferenciáján kilencedik alkalommal is a követeléskezelési trendek, a hatékonyságnövelés és a fejlődés irányait keressük vezető szakértők segítségével. 2024. szeptember 18-án a fókusz a kintlévőség-kezelésben alkalmazott mesterséges intelligencia és friss digitális megoldások jogi- technológiai- és pénzügyi aspektusain lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×