eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
cars on Autobahn highway in Germany in high speed at night
Nyitókép: filmfoto/Getty Images

KSH: 10 százalék fölötti drágulás is van a kiskereskedelemben

Októberben 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelemi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz viszonyítva - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedés üteme alig különbözik a szeptemberi 5,8 százalékostól.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben - a tavaly októberi alacsony bázis következtében - 11,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene egy év alatt. Az élelmiszerek és üzemanyagok forgalma augusztushoz képest tovább gyorsult, a nem élelmiszer jellegű termékek kereslete mérsékeltebben emelkedett.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,0 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,7 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer jellegű termékek kiskereskedelmi forgalmának átlagosan 6,3 százalékos emelkedésén belül használtcikk-üzletekben 16,7, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 16,1, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 9,9 százalékkal nőtt az eladások naptárhatással kiigazított volumene. A könyvesboltokban, számítástechnikai- és egyéb iparcikküzletekben 7,9 százalékkal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,0 százalékkal emelkedett az értékesítés. A bútor-, műszakicikk-üzletekben 8,3 százalékkal csökkent a forgalom.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 11,9 százalékkal emelkedett, ami hosszú ideje a legkisebb adat.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,2 százalékkal csökkentek.

A kiskereskedelmi forgalom októberi nominális értéke 1278,2 milliárd forint volt, az eddigi legnagyobb összeg és meghaladta a karácsonyi vásárlások miatt legnagyobb decemberi forgalmat, mind tavaly, mind 2019-ben, az előző havinál pedig 7,1 százalékkal volt nagyobb.

Az év első tíz hónapjában a forgalom volumene - szintén a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyformán - 3,1 százalékkal nagyobb volt, mint a múlt év azonos időszakában.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×