A karácsonyi sütemények nélkülözhetetlen alapanyaga, a dió bizony nem a tavalyi áron kapható, hanem kilónként mintegy 3200-4000 forintért, 10-12 százalékkal többért idén az ünnepek előtt.
A Magyar Nemzet a témával kapcsolatban Kelemen Pétert kérdezte. A FruitVeB (gyümölcsterméktanács) alelnöke aláhúzta, az árfelhajtást
- a dióburokfúró-légy és
- a termeléshez kapcsolódó költségek növekedésének
hatása magyarázza, nyugaton pedig még a fagy is "játszott", országosan kis részben pedig még az aszály is, mivel a dióültetvények csak kis részét öntözik.
A termés egyébként önmagában nem lenne rossz, 10-12 tonnát lehetett összeszedegetni Magyarországon.
Üzemi körülmények közt egyébként a gazdálkodók bizonyos rovarölő szerekkel sikeresen tudnak védekezni a fúrólégy ellen. Ez azonban nincs ingyen.