eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Insurance agent presentation and consultations with a lawyer or insurance agent. Law and insurance.
Nyitókép: scyther5/Getty Images

A biztosítókat nem rázta meg a Covid-válság

Mindössze egy társaság zárta veszteséggel a 2020-as évet a húsz szereplőt számláló magyarországi biztosítói piacon – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Aranykönyv című, az egyes szolgáltatók részletes adatait bemutató összesítéséből.

Az MNB által most közzétett adatok szerint a húsz, a magyar számviteli szabályok (MSZSZ) szerint adatot szolgáltató biztosítótársaság kivétel nélkül pozitív nettó eredményt ért el 2020-ban, és a szektorszintű eredmény a megelőző évihez képest 13 százalékkal, 82,4 milliárd forintra emelkedett – idézi a Világgazdaság.

Az MSZSZ szerint jelentő húsz biztosítótársaság közül mindössze három akadt, amelynek csökkent az adózott eredménye 2019-hez viszonyítva, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány ezt a szektort sem kímélte. A magyar számviteli szabályokat alkalmazó biztosítóknál egyébként változatlanul a nagyobb szereplők hozzák az eredmény döntő hányadát:

tavaly az öt legnagyobb szereplőhöz kötődött az elért profit nagyjából 55 százaléka.

Az Aranykönyvben szereplő adatok szerint az eszközállomány is szépen nőtt tavaly a biztosítási szektorban, az év végén meghaladta a 3060 milliárd forintot, amely 8,9 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az eszközállomány alapján mért sorrendben nem változott az élboly összetétele az elmúlt évben: az NN Biztosító állt az első helyen 502 milliárd forintot kissé meghaladó mérlegfőösszeggel, majd az Allianz és a Generali következett 427,3 és 364,4 milliárddal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×