eur:
392.36
usd:
362.22
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pexels.com

Nagy lehetőség áll a dolgozni vágyó kismamák előtt

A Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete rugalmas munkalehetőséget igyekszik nyújtani tagjainak - egyelőre négy ilyen működik az országban.

Egyre erőteljesebben jelenik meg újra a munkaerőhiány Magyarországon, melynek enyhítésére számos kormányzati intézkedés született. Mostantól diák- és nyugdíjas szövetkezetek mellett megalakulhatnak a kisgyermekkel otthon levők szövetkezetei is, melyek a fiatal édesanyákat igyekeznek megszólítani és visszaterelni a munkaerőpiacra – írja összeállításában a penzcentrum.hu.

A munkaerőhiány enyhítésére számos kormányzati intézkedés született az elmúlt években, ennek része az inaktív társadalmi rétegek bevonása a munkaerőpiacra, mint ahogy történt és történik ez a diákok, a nyugdíjasok, vagy éppen a megváltozott munkaképességűek esetében is.

Régóta terítéken van már a kisgyermeküket otthon nevelő édesanyák megszólításának kérdése – emlékeztetnek –, Novák Katalin már 2018-ban akkor még család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként beszélt egy interjúban a „kismamaszövetkezetek” keretrendszerének megteremtéséről.

"A Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete elsősorban a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra való visszatérését kívánja megkönnyíteni azzal, hogy a GYED-ben, illetve GYES-ben nem nagyszülőként részesülők számára rugalmas munkavégzési lehetőséget kínál, kedvező adózási feltételekkel.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy az érintettek a meglévő munkaviszonyuk mellett is dolgozhassanak, akár egy másik vállalatnál,

de ha a munkáltatójuk nyitott rá, akkor a szövetkezet által a meglévő munkahelyükre is visszatérhetnek élvezve tagi munkavégzési jogviszony előnyeit" – mondta el a portálnak Csomai Eszter, a szervezet elnöke.

Jelenleg négy Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete szerepel a cégjegyzékben, irodáik Budapesten és a Dunántúl nagyobb városaiban megtalálhatók.

A szövetkezeti tagság feltétele az érvényes GYED- vagy GYES-határozat, így ez az esetek nagy részében a 3 év alatti gyermekkel otthon lévőkre vonatkozik, ha valaki ikergyermekekkel vagy tartósan beteg, illetve fogyatékos gyermekkel részesül GYES-ellátásban a szövetkezeti tagság értelemszerűen hosszabb ideig állhat fenn.

Az új szövetkezet egyik legnagyobb előnye, hogy részmunkaidőben, és akár csupán heti egy-két napot is dolgozhat a kisgyermekes szülő.

Fontos, hogy munkavállalói oldalról, a kisgyermekes szülőt csupán személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség terheli, a szövetkezet által szerzett jövedelemnek nincs felső határa. A munkáltatót semmilyen munkáltatói adóteher nem terheli, illetve ez a szolgáltatás költségként elszámolható.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×