eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pexels.com

A galambokkal még Elon Musk sem számolt

A Starlink műholdas internetszolgáltatása Elon Musk reményei szerint olyan területekre viheti el a világhálót, amelyeken az internet eddig nem volt elérhető, de ehhez a galamboknak is van hozzáfűznivalójuk.

Alan Woodward, a Surrey Egyetem internetbiztonsági szakértője elégedett a Starlink nyújtotta internetszolgáltatással – kivéve az időről időre bekövetkező kieséseket, melyek néha másodpercekig, máskor hosszabban is eltartanak. Problémáját a galambok okozzák – a kíváncsi madarak kiszáradt madárfürdetőként tekintenek a műholdas tányérokra, melyek olyan helyekre is elviszik a gyors internetkapcsolatot, amelyeken a gyors, optikai szolgáltatásról csak álmodhatnak a reménybeli felhasználók – írja a BBC.

Woodward professzor bétatesztelője a Starlink alacsony Föld körüli pályán működő műholdas szélessávú rendszerének, melynek használatához Elon Musk tájékoztatása szerint 100 ezer földi egységet szállítottak már ki. A kis tányérok jeleket fogadnak és küldenek az elhaladó műholdaknak, amelyek egy 1700 darabból álló konstelláció részei, körülbelül 550 kilométeres magasságban száguldanak: elég gyorsan ahhoz, hogy körülbelül 90 percenként megkerüljék a Földet.

Műholdak tízezreit tervezik még az űrbe küldeni, de a mikrocsipek és a folyékony üzemanyag terén fennálló hiány hátráltatja a folyamatot.

A koronavírus-pandémia miatt az oxigénre a kórházakban van szükség, így kevesebb műhold kerülhetett az űrbe.

Sokan terveznek hasonló szolgáltatást

Woodward professzor kitartóan kutatja, miért akadozik a Starlink nyújtotta internet: a galambok valós okot jelenthetnek, de van még más is. A Starlink felhasználói egy, a cég által meg nem magyarázott okból a múlt héten többhétnyi szolgáltatáskiesést tapasztaltak. Egyelőre a bétatesztelés fázisában ez nem biztos, hogy gond, de nem a Starlink az egyetlen hasonló szolgáltatást tervező vállalat: az Amazon a Project Kuiperrel több mint 3200 műholddal tervez, a kanadai Telesat közel 300-at küldene az űrbe, az EU is tervez egy mega-műholdrendszert és már Kína is bejelentette saját szolgáltatását, a brit OneWebről nem is beszélve. Utóbbi már 288 műholdat lőtt az űrbe, vállalkozások mellett tengerészek és a kormány a célcsoportja. A British Telecommal szerződve azonban az sem kizárt, hogy lakossági szolgáltatást is indít – a kieső területeken élők hamarosan világszerte műholdas internet révén válhatnak a világháló felhasználóivá.

A jövő kihívásai

Mindennek persze ára is van. A StarLink bétatesztelőinek 500 font, azaz több mint 200 ezer forint a vevőtányér megvásárlása, továbbá 89 fontot, nagyságrendileg 36 ezer forintot kell havonta fizetniük a szolgáltatásért. Az árak természetesen csökkenni fognak, a rendszer pedig már most egyszerű Woodward szerint. Ő konyhája tetejére tette a vevőegységet, a beállítás pedig percek alatt készen volt. 150-200 Mbps letöltési és 10-20 Mbps feltöltési sebességgel átlagosan úgy érzi, a szolgáltatás jó, a kiesések ellenére is. A StarLink a letöltési sebesség duplázását tervezi Elon Musk februári twitje szerint, de sok faktortól függ majd, hogyan működik a szolgáltatás. A gyorsaságra hathat az is, hányan használják még a StarLink hálózatát közelünkben:

ahogy terjed, úgy lassulhat is a szolgáltatás.

Ráadásul a szakértők aggódnak amiatt is, hogy a műholdrendszerek zavarhatják majd egymást, és vannak, akik az alacsonyan keringő műholdak ütközésétől is tartanak.

"Már most látunk számtalan, a Starlinket érintő kis híján elhibázott pályára állást" – mondja Hugh Lewis professzor a Southamptoni Egyetemről, aki szerint a sok műholdkonstelláció közötti ütközések megállítása hamarosan meghaladhatja azt, amit az emberek vagy egyszerű algoritmusok biztonságosan kezelni tudnak, fejlettebb technológiai megoldásokra lehet szükség az űreszközök biztonságának megőrzéséhez.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×