eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

Átrendeződés a távközlési piacon – a távegészségügytől a videojátékokig

Bizonyos területeket a Covid érintetlenül hagyott, megint más téren pedig épp a járvány adott új lendületet a fejlesztéseknek.

A távközlési ágazatot sem hagyta érintetlenül a koronavírus-járvány, tavaly 56 milliárd dollárral, azaz 3,5 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság technológiaelemző főosztályának vezetője egy online szimpóziumon azt mondta: bizonyos területeket nem érintett a válság. Ilyen például a szélessávú vezetékes hozzáférések területe.

Bartolits István kiemelte az online szórakoztató tartalmak felfutását, köztük például a Netflix vagy az online játékok, a cloud gaming előretörését a karantén és a kijárási korlátozások miatt. Az otthoni munkavégzés elterjedése az üzleti felhőalapú szolgáltatások előrelépését is hozta.

A jövőben az NMHH főosztályvezetője a telekom szektor bevételnövekedésére számít. Azzal együtt is, hogy az ötödik generációs hálózatok érdemi növekedése a következő évben még nem várható, miután a felhasználók lassan térnek át az új hálózatra. Ugyanakkor várható, hogy felerősödik a fix mobilkonvergenciára fókuszálás a szolgáltatóknál, illetve érdekes kérdés lehet még az over-the-top tartalomszolgáltatók viselkedése, amelyek 2020-ban nagy sikereket értek el, és ezt próbálják most stabilizálni – tette hozzá Bartolits István.

A szakember úgy látja, bármennyire is meglepő, de

az üzleti szolgáltatások terén reális az esély egy második gazdasági visszaesési hullámra.

Az ok egyszerű: az elmúlt egy évben világszerte sok cég szűnt meg, így a hozzájuk kapcsolódó bevételek a szolgáltatók számára kiestek. „Az újabb gazdasági visszaesési hullám természetesen nem lesz olyan erős, mint a 2020-as” – tette hozzá.

Az 5G rendszerek elterjedése mellett már intenzíven készül a 6. generációs követelményrendszer. Például felgyorsult a szélessávú globális műholdas hozzáférési rendszerek fejlesztése.

Bartolits István szerint a második következmény, hogy sok folyamatot célszerű emberi erőforrások nélkül végezni, mert – mint ez bebizonyosodott az elmúlt időszakban – egy járvány esetén ez sokat segít. Erőteljessé vált a mesterséges intelligencia megjelenése minden téren, így a hírközlésben is.

Jelentős tartalékok vannak a távközlési cégeknek a távegészségügyben és a távoktatásban.

Utóbbi már most is működik, de a hagyományos, jelenléti oktatásnál kisebb hatékonysággal – ez pedig a jövőben akár meg is fordulhat.

A szakember hozzátette: a közeljövő további fejlesztéseinek nagy lökést adhat, hogy az elmúlt egy év kényszerű megoldásai ugrásszerűen megnövelték a virtuális szolgáltatások elfogadottságát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×