eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az öt hazai céggel kötött kutatásfejlesztési támogatási megállapodás aláírása előtt a minisztériumban 2020. október 30-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Varga Mihály részt vett az IMF ülésén

Egyetértettek abban, hogy várhatóan még 2021-ben talpraáll a világgazdaság.

Magyarország első alkalommal vett részt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) monetáris és pénzügyi bizottságának (IMFC) ülésén - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter, aki a tanácskozáson a közép- és kelet-európai országcsoportot képviselte.

Kiemelte: a megbeszélésen a világjárvány gazdasági kockázatairól és a globális pénzügyi egyensúlyról tárgyaltak.

A tanácskozáson egyetértettek abban, hogy világszinten is az oltás az elsődleges megoldás a válságból való kilábaláshoz - jelezte, hozzátéve, bár jelentősek a bizonytalanságok, az átoltottsággal várhatóan még 2021-ben talpraáll a világgazdaság.

Kifejtette, a kormányok helyesen cselekedtek, amikor aktív költségvetési ösztönzőkkel válaszoltak a válságra, ugyanakkor megjegyezte azt is, egyensúlyt kell tartani az államháztartási hiány és az államadósság fenntarthatóságában.

Varga Mihály megjegyezte, hogy

az IMF ajánlásai több ponton is egyeznek Magyarország eddigi törekvéseivel.

A valutaalap szerint - részletezte - növelni kell az oltóanyagok és védőeszközök előállítását, a gazdaság újraindításakor a beruházások támogatására és az állami beruházások növelésére van szükség, fokozni kell az erőfeszítéseket az adóelkerülés és adókijátszás korlátozására. Magyarország már elindította az egészségipari támogatási programot, továbbá a magyar állami beruházási ráta a legmagasabb Európában - írta. Azt is hozzátette, hogy míg 2013-ban a magyar adóelkerülési ráta 21 százalék volt, mára - számos nyugat-európai országot is megelőzve - már 6 százalékra javult.

A valutaalap szerint erősíteni kell a digitalizációt és a zöldgazdaságot érintő fejlesztéseket - ismertette a pénzügyminiszter utalva arra, hogy a gazdaságfejlesztési források jelentős részét ilyen beruházásokra fordítják.

Összehasonlításképpen Varga Mihály felidézte: a szervezet szerint a GDP-arányos államadósság világszerte elérte a 97 százalékos szintet, míg a költségvetési hiány a fejlett gazdaságokban átlagosan 12 százalék körül alakult; ezzel szemben Magyarországon az államadósság rátája 80 százalék, a hiány pedig 8 százalék volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×