eur:
394.64
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Díjmentesen lehet lekérni a saját adatokat az adóslistáról

Fontos kérdést tisztáz a Magyar Nemzeti Bank.

A Központi Hitelinformációs Rendszerről (KHR vagy „adóslista”) szóló törvény alapján bárkinek joga van ahhoz, hogy az ott nyilvántartott adatait megismerhesse. Az adatok megismerésére az ügyfélnek saját hiteljelentést kell igényelnie - közölte a jegybank.

Mint írták, ez a kérelmező személyéről és a hozzá kapcsolódó pénzügyi szolgáltatási szerződésekről a KHR-ben tárolt valamennyi információt tartalmazza, sőt azt is, hogy ezeket például melyik bank vagy pénzügyi vállalkozás (hivatalos nevén referenciaadat-szolgáltató) adta át a KHR-be. Ráadásul megismerhető az is, hogy ki, mikor és milyen jogcímen kérte le a kérelmező adatait a KHR-ből.

A saját hiteljelentés bármelyik magyarországi referenciaadat-szolgáltatónál és a KHR-t működtető BISZ Zrt.-nél is igényelhető (tehát nem csak ott, amellyel az ügyfél szerződésben áll).

Referenciaadat-szolgáltatók a hazai pénzügyi, pénzforgalmi, illetve elektronikuspénz-kibocsátó intézmények, a biztosítók, befektetési vállalkozások, pénztárak, közraktárak, amelyek szolgáltatásaik (pl. hitel, pénzügyi lízing, papír alapú készpénz-helyettesítő fizetési eszközökkel kapcsolatos szolgáltatás, kezesség és bankgarancia vállalás, követelésvásárlás, értékpapír-kölcsönzés, közraktár általi zálogkölcsön) révén a KHR tagjai. Mellettük a Diákhitel Központ, és az adósságrendezésért felelős Családi Csődvédelmi Szolgálat is e körbe tartozik.

A lakó-/munkahelyhez közel eső referenciaadat-szolgáltató megtalálásában az MNB Országos Fiók- és ATM kereső alkalmazása és a BISZ Zrt. honlapján található térkép segít.

A KHR-törvény alapján egyetlen referenciaadat-szolgáltató sem utasíthatja el a saját hiteljelentés iránti kérelem befogadását, s nem irányíthatja át a hozzájuk fordulókat más referenciaadat-szolgáltatóhoz vagy a BISZ Zrt.-hez.

A megkapott kérelmet legkésőbb 2 munkanapon belül továbbítania kell a BISZ Zrt. felé, amely 3 napon belül küldi vissza neki a kért adatokat.

A referenciaadat-szolgáltató ezután 2 munkanapon belül zárt módon, kézbesítési bizonyítvánnyal feladott iratként vagy – a kérelmezők igénye szerint – elektronikusan juttatja el a saját hiteljelentést a kérelmezőnek. Annak tartalmát tehát ő nem, csak a címzett ismerheti meg. A referenciaadat-szolgáltatók e kérelmek befogadásáért és a szolgáltatásért nem számíthatnak fel költséget, díjat a jogszabály szerint.

Alapvető elvárás, hogy a pénzügyi intézmények betartsák ezeket az előírásokat, ezáltal az ügyfelek kellő időben megismerhessék saját hiteljelentésüket. Ez különösen pl. újabb hitel felvétele előtt lehet fontos, hiszen az adatok segíthetnek a túlzott mértékű eladósodás csökkentésében, a felelős hitelfelvételben. Mindez csökkenti a pénzpiacon a hitelezési kockázatot és támogatja annak biztonságos működését is.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×