eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Óvatosan az avarégetéssel a veszélyhelyzet után

Az avar- és zöldhulladékok égetésének év elejére kitűzött teljes tilalmára vonatkozó szabályozást a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet végéig nem kell alkalmazni – mondta el az InfoRádiónak az Agroinform.hu ügyvezetője. A néhány hónapos haladék mind az önkormányzatoknak, mind a lakosságnak időt adhat az alternatív megoldások megismerésére, illetve kidolgozására.

Egy, az Agroinform.hu oldalán megjelent kérdőívre a december végi–január eleji időszakban csaknem háromezer válasz érkezett, a válaszadók 79 százaléka 20 ezer fő alatti településen él, így többségüket közvetlenül is érinti a küszöbön álló korlátozás. Bolyki Bence szerint bebizonyosodott előzetes feltevésük, miszerint az utóbbi időszakban túl sokféle információ hangzott el, ezért érdemes lenne minél egyértelműbb tájékoztatást kiadniuk akár az önkormányzatoknak. A kutatásban részt vevők 46 százaléka nem ismer megfelelő alternatívát a kerti zöldhulladék eltüntetésére.

A felmérésre reagálók 62 százaléka eddig évente egy-két égetéssel letudta a kerti hulladék megsemmisítését, ennél gyakrabban csak 23 százaléknyian nyúltak a gyufához. Közülük a legtöbben (49 százalék) a kiskertben felhalmozódó növényi hulladéktól szabadulnak meg ily módon, jelentős számban említették külön a levágott szőlővesszőt (44 százalék) – ismertette a mezőgazdasági portál ügyvezetője. Bolyki Bence ugyanakkor megjegyezte, a Nébih oldalán informálódva szembetűnhet, hogy akadnak olyan növényvédelmi problémák, amelyek esetében kifejezetten az égetéssel lehet megszabadulni a kártevőktől, például a kiskertekben a dióburok-fúrólegyektől, amelyek esetében a kertek tisztán tartása mellett az avarégetés is fontos védekezési megoldás.

Az égetés helyett szolgáló, kiemelt alternatív megoldásokkal kapcsolatban kifejtette: sok helyen elérhető már a szervezett elszállítás, másrészt nagyon jó megoldás a komposztálás, de ha lehetőség kínálkozik ágdaráló használatára, a felaprított kerti hulladék kiválóan újrahasznosítható mulcs (talajtakaró faháncs) készítésére is.

A szakember kiemelte: a veszélyhelyzet végéig továbbra is az önkormányzatok határozzák meg a kerti hulladékok égetésének szabályait. Ez a tevékenység egyes településeken már eddig is tiltva volt, másutt általában az év egy időszakában vagy a hét bizonyos napjain engedélyezik az égetést. Miután pedig a levegő védelme kiemelten fontos, ha valakit illegális avarégetésen érnek tetten,

a szabálysértő magánszemélyek 100 ezer forintos bírsággal is büntethetők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×