eur:
393.06
usd:
363.53
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Paks2.hu

Rengeteg engedélyt kellene kiadni Paks II-re, csak ember legyen hozzá

Erőforrásai átütemezésével, de létszámhiánnyal küzd az atomerőmű-projekt ütemben tartásáért az Országos Atomenergia Hivatal.

Az Országos Atomenergia Hivatal idei munkájának középpontjában Paks II új atomerőművi blokkjainak létesítési engedély kérelem elbírálása áll - mondta az InfoRádiónak Fichtinger Gyula. A hivatal főigazgatója jelezte, a kérelem elbírálása várhatóan őszig tart.

"2020-ban a legfontosabb események a felvonulási épületek engedélyezése volt, itt tíz engedélyt adtunk ki, idén januárban kettőt. Voltak köztük irodaépületek, szerelőcsarnokok, egyéb kisegítő létesítmények engedélyezése. Ezen túlmenően a legfontosabb a létesítési engedély kérelem; ez év harmadik negyedévére megtörténhet az elbírálás, engedélyezés" - ecsetelte.

Ezzel kapcsolatban

felkértek külföldi szakértőket is, és igénybe veszik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértelmét, valamint hazai szakértő intézményeket is bevonnak.

A hivatal részéről száz szakértő tevékenysége kapcsolódik most ehhez a munkához.

A létesítésiengedély-kérelmet 2020. július 30-án nyújtotta be "Paks II" a hivatalhoz, ezzel kapcsolatban Fichtinger Gyula válaszolt arra a kérdésre is, hogy eddig mennyi és hányfajta kérelemmel volt eddig dolguk csak Paks kapcsán.

"Vannak az úgynevezett nagy engedélykérelmek; a fizikai engedély, a baleset-elhárítási, a létesítési és egyebek, négy engedély összesen. Ezek mellett van - úgy számoljuk -

hatezer berendezés, amelyekkel a következő 6-8-10 évben találkozunk,

de folyamatban jelenleg csak ezek a nagyok vannak. A felvonulásokkal kapcsolatban volt tavaly tíz, idén két engedély. Ebben az évben e kategóriából várható még harminc. Ami még várható például, az a hosszú gyártási idejű berendezések engedélykérelme, reaktortartály és hasonlóak, amelyek egy-két éves lefutással valósulhatnak meg, illetve szóba szokott kerülni a résfalazás vagy talajszilárdítás engedélykérelme, vagy akár a főépület építési engedélye kérelme, de ezek még nincsenek nálunk" - jelezte.

Az Országos Atomenergia Hivatal jelenleg munkaerőhiánnyal küzd, és bár a létszám- és szakemberigényt korábban leadták, hogy minden gördülékenyen menjen, ötven embert még mindig várnak, addig is a belső erőforrások átütemezésével kezelik ezt a problémát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×