eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Döntés előtt az EU az államszövetség vadonatúj pénzéről

Javában zajlik az Európai Központi Bank féléves átfogó kísérlete az úgynevezett digitális euró bevezetésével kapcsolatban.

A Bitcoinhoz vagy a Facebook Librájához hasonló kriptopénzzel világszerte több ország kormánya is kísérletezik már, és ezért az Európai Uniónak is egyre sürgetőbbé vált egy hasonló megoldás kidolgozása. Európában leginkább a Libra bevezetésétől tartanak, amely aláásná az euró létjogosultságát és a félelmek szerint az állampolgárok pénzügyeit is sebezhetővé tenné.

A tavaly októberben kezdett féléves EKB-kísérletről és a tervekről a 24.hu azt írta, a digitális euróval a gyakorlatban nem váltanának le semmit, csak kiegészítenék az emberek pénztárcáját egy virtuális pénznemmel, amit bárki bárhol elkölthet, és még attól sem kell tartania, hogy megfigyelik őt.

Az alap elképzelés szerint a cégek a bankkártyák és a készpénz alternatívájaként fogadhatnák el a digitális eurót. Olyan lenne, mint egy bankszámla, ugyanakkor egy pénztárcaszerű applikációban követhetné mindenki a költekezéseit. Az alkalmazást az Európai Központi Bank felügyelné, ők vezetnék mindenki számláját. Egy digitális euró ugyanannyit érne, mint egy euró érmében.

Mi lesz a bankrendszerrel?

A digitális euró, a kriptopénzeknél használt módszerek révén, nem menne át bankokon és elszámolóházakon, hanem fizetéskor rögtön átkerül az eladóhoz, csakúgy, mint a készpénz.

Bár a kártyás, digitális fizetések nagy arányban elterjedtek a koronavírus-járvány során, ami lépéssel közelebb vihet a kriptopénzek használatához, a digitális euró bevezetése nem egyszerű dolog, hiszen a komplett gazdaságra hatással lenne.

Ha ugyanis a ez a kriptopénz egyszer valósággá válik, mindenkinek jobban megéri majd ott tartania a megtakarítását, mintsem a pénzintézeteknél, melyek hónapról hónapra komoly összegekkel terhelik meg az ügyfeleiket, és kamatot se sokat fizetnek a benntartott összegek után.

De az sem lenne az igazi a társadalom számára, hogy ha drasztikusan bezuhanna a banki befizetések száma, mert a kölcsönöket kevésbé tudnák finanszírozni, és szinte azonnal érezhetően megnőnének a kamatköltségek.

Az EKB most azon dolgozik, hogy megelőzzék a felsorolt forgatókönyveket. Limitálhatják például a digitális euró maximálisan birtokolható értékét, vagy meg is adóztathatják azokat, akik nagy mennyiségben vásárolnak vagy helyeznek át pénzt a virtuális térbe.

További megoldandó feladat a digitális euróval kapcsolatban a személyes adatok biztonsága. És bár a kutatások még zajlanak, az már biztos, hogy a digitális eurót offline is elérhetővé kell tenni, hogy használható legyen rendkívüli események idején is.

Néhány hónap és megszületik a döntés

Az Európai Központi Bank várhatóan 2021 közepén hoz majd végleges döntést a kísérlet eredményeit figyelembe véve arra vonatkozóan, hogy egyáltalán bevezessék-e a digitális eurót. Bárhogyan is határoznak, leghamarabb 2–4 év múlva vethetik majd be élesben az új fizetőeszközt, ha most ez még utópisztikusnak is tűnik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×