eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Dolgozó egy autó ajtaját szereli össze, mögötte a koronavírus elleni védekezés részeként elhelyezett fólialapok az összeszerelő soron az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárának járműszerelő részlegében 2020. április 27-én. Ezen a napon sikeresen újraindult az Audi Hungaria járműgyártása, mind a présüzemben, karosszériaüzemben, lakkozóban és a járműszereldében. Első lépésben egy műszakban kétezer járműgyári munkatárs kezdte meg munkáját. A járműszereldében műszakonként jelenleg 250 autót gyártanak, a vállalat a termelést a következő hetekben fokozatosan szeretné felfuttatni.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Napokon belül leáll a teljes hazai autógyártás

A sort a kecskeméti Mercedes-gyár nyitja, amit az Audi Hungaria és a Suzuki Magyarország is követ.

A koronavírus-járvány megjelenése nagyon nehéz helyzetbe hozta a globális autóipart, a vezető autógyártók és beszállítóik sorra függesztették fel ideiglenesen termelésüket világszerte tavasszal. Így volt ez hazánkban is. Ez idő alatt számos karbantartási és átalakítási munkálatot elvégeztek a magyar telephelyeken, a szokásos nyári leállásokra mégis sor került.

Természetesen az év vége sem múlhat el anélkül, hogy rövidebb, hosszabb időre szüneteljen a termelés. Ezt az időszakot a szabadságolások, ünnepek miatt ugyanis

hagyományosan szintén karbantartási, átalakítási, fejlesztési munkálatok elvégzésére szokták kihasználni a gyártók

emlékeztet a Portfolio.

A leállások sorát a kecskeméti Mercedes-gyár nyitja, ahol minden télen átépítési és karbantartási munkálatokat végeznek, melyekkel a gyár felkészül a következő termelési évre. Ezen munkálatok elvégzésére a megszokott módon most is a karácsonyi szabadságolási időszakot használják fel. Ugyanakkor az idei évben valamivel átfogóbb átépítési munkálatokra kerül sor, így a termelési szünet terveik szerint december 18-án kezdődik és jövő év január 17-én indul újra a gyártás.

A Portfolio megkeresésére az Audi Hungaria kommunikációs vezetője elmondta, hogy jelenleg mind a motor- mind a járműgyártásuk szinte teljes kapacitással dolgozik. Hangsúlyozta, hogy a motorgyártásban a jelenlegi terveik szerint csak az utolsó héten lesz minden gyártószegmenst érintő termelési szünet. A járműgyártásban terveink szerint az utolsó két héten lesz termelési szünet. A vállalat első termelési napja 2021. január 4-re esik majd – tette hozzá Czechmeister Mónika. A vállalat a termelési szünet alatt optimalizálási-, karbantartási- és átépítési intézkedéseket hajt végre a gyártásban.

A Suzuki Magyarország kommunikációs vezetője a Portfoliónak elmondta, hasonlóan más autógyártó üzemek gyakorlatához, megszokott, hogy a termelés mindennapi folyamataihoz szükséges sori módosításokat és fejlesztéseket a modellek gyártásának elvárásaihoz igazítják. Idén, mint eddig minden évben, két ünnep között kerül sor a szokásos év végi karácsonyi leállásra. Ezt az időszakot használjuk ki a termelésben is a szükséges karbantartások elvégzésére, illetve folytatódnak hegesztőüzemi fejlesztéseink is. A termelés december 23-án áll le és január 4-én indul újra – tette hozzá Bonnár-Csonka Zsuzsanna.

Nehéz éven van túl a magyar autógyártás

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) legfrissebb anyagában elkészítette arra vonatkozó becslését, hogy a rendelkezésre álló információk alapján az egyes országokban mekkora kiesést eredményezett a járvány az autógyártásban az év első kilenc hónapjában. Így kiderült, hogy az Európai Unió 27 tagállamában és az Egyesült Királyságban több, mint

4 millió autóval kevesebb készült szeptember végéig, amely a teljes 2019-es gyártási szám 22,3 százalékát jelentette.

Az ACEA statisztikáiból természetesen az is kiderült, hogy az év első kilenc hónapjában

durván 101 ezer autóval kevesebb készült el Magyarországon,

döntően a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai miatt. Ez egyben azt is jelenti, hogy amennyiben az ACEA számai helytállóak, akkor kilenc hónap alatt a 2019-es teljes termelésnek durván 19 százaléka esett ki – jegyzi meg a gazdasági szakoldal.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×