eur:
394.32
usd:
365.17
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Matolcsy György, az MNB elnöke felszólal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendezésében tartott Eurázsia Fórumon a Hilton Budapest Hotelben 2019. október 30-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Matolcsy György: Eurázsia kora kezdődik

A koronavírus-járvány felgyorsította az új, 400-500 éves Eurázsia-korszak kezdetét a világon – mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Eurázsia Fórum 2020 című konferencián. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: Magyarország előre látta a kelet szerepének növekedését és már Dél-Korea a legfőbb exportpartnerünk.

Egy új korszak, Eurázsia kora kezdődik a világ történetében, ezeket a folyamatokat pedig felgyorsíthatja a koronavírus-járvány – mondta angolul tartott előadásában a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Matolcsy György – aki már a tavalyi Eurázsia Fórumon is az Atlanti korszak leáldozásáról és egy új 4-500 éves eurázsai korszak beköszöntéről beszélt – az ezúttal az online térben megrendezett Eurázsia Fórum 2020 című konferencián kifejtette: a 21. század fő jellemzője, hogy hosszú távú fenntarhatóságra van szükség, ennek pedig a geopolitikák és a pénzügyi rendszerek területén is meg kell jelennie.

A jegybank kormányzója szerint a világnak egyensúlyt kell teremtenie kelet és nyugat között, és új szolidaritásra van szükség, a fő cél pedig egyszerű:

támogatni ennek az új korszaknak a beköszöntét az emberiség történetében. Úgy vélte: gyors és drámai változásokat hoz ez az évtized, amiből reményei szerint sokat tudnunk majd tanulni.

A külgazdasági és külügyminiszter szintén angolul tartott előadásában a keleti nyitás sikerességét emelte ki. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Magyarország már 2010-ben előre látta a Kelet szerepének növekedését.

A tárcavezető megjegyezte, sokan támadták Magyarországot a keleti nyitás poltikája miatt, de mint mondta, a kormány nem foglalkozott ezekkel a kritikákkal, mert éppen azoktól az országoktól érkezett, akik a legnagyobb volumenű kapcsolatokat ápolták Kínával.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy a makrogazdasági, köztük az exportadatok Magyarországot igazolták. Magyarország keleti exportja tíz év alatt 22 százalékkal nőtt, a kereskedelmi volumen pedig 25 százalékkal lett magasabb. Emlékezett:

míg korábban a fő exportpartnerünk Németország volt, addig mára ez megváltozott, az első egy keleti ország lett, Dél-Korea.

A külgazdasági és külügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország egy erős Európai Unióban érdekelt, az ázsiai együttműködésben azonban – ha csak a GDP-adatokat nézzük – jelentős kapacitások vannak, vagyis nem ideológiai, hanem gyakorlati alapja van az ázsiai együttműködésnek – összegezte a konferencián Szijjártó Péter. Az eurázsiai kooperáció megerősítése az Európai Uniót is erősíti – mondta a külgazdasági és külügyminiszter utalva arra, hogy az eurázsiai térség a világ GDP-jének 61 százalékát, a globális kereskedelem 76 százalékát adja.

Hsziao-csuan Csu, a Boao Forum for Asia alelnöke, a kínai jegybank (PBoC) volt elnöke a rendezvényen azt hangsúlyozta: Magyarország fontos szerepet vállalt Európa és Ázsia között a párbeszéd fenntartásában a koronavírus-járvány ideje alatt. Kiemelte, hogy a járvány kritikus pontot jelent az emberiség történetében, közösen kell megküzdeni vele, anélkül, hogy izolálnánk magunkat.

A járvány megváltoztatta a világot, annak eredményeként a digitalizáció egyre gyorsabb ütemre vált az élet minden területén, különösen a pénzügyekben – mutatott rá Hsziao-csuan Csu. A volt jegybankelnök, aki három évvel ezelőtt Lámfalussy-díjban részesült, arról is beszélt, hogy az általa vezetett Forum for Asia azon dolgozik, hogy a két kontinens közötti gazdasági kapcsolatokat fejlessze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

A fordulatokkal teli másfél hónapos kampányidőszak a végéhez ért az Egyesült Királyságban, holnap az állampolgárok Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország-szerte a szavazóurnákhoz járulva fognak ítéletet mondani az elmúlt 14 év konzervatív kormányzásáról. A Keir Starmer vezette Munkáspárt győzelméhez nem fér kétség, viszont számos, a jövőre nézve kulcsfontosságú kérdést befolyásolhat akár egy-két százalékpontnyi különbség is a végeredményben. A tét tehát óriási mindegyik párt és az egész ország számára, így összeszedtük azt az öt legfontosabb szempontot, amelyeket érdemes majd figyelemmel követni a holnap éjjeltől megállás nélkül érkező adatok értelmezésékor.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×