eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Budapest, 2019. április 16.MTI/Mohai Balázs
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Varga Mihály: kerülni kell a túlbürokratizált megoldásokat az uniós válságkezelés során

Magyarország a tagállamok egyedi sajátosságait is elismerő, rugalmas keretrendszert javasol a nemzeti programok kidolgozásánál. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az európai helyreállítási eszköz a kormányfők útmutatásának megfelelően már 2021 elejétől érdemben hozzájárulhasson a gazdaságélénkítő lépések finanszírozásához - jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek ECOFIN tanácskozásán.

A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar álláspont szerint kerülni kell a túlbürokratizált megoldásokat az uniós válságkezelés során, helyette gyors és rugalmas intézkedésekre van szükség.

Az uniós program gerincét képező Helyreállítási és Ellenálló Képességi Eszközről (RRF) Varga Mihály ismételten elmondta: a finanszírozott projektek között a zöld és digitális elvárások mellett ott kell lenniük azoknak az infrastrukturális beruházásoknak is, amelyek csökkentik az országok közötti fejlettségbeli különbségeket, előmozdítják a felzárkózást.

"Az Európai Unió helyreállítási eszközével kapcsolatos tárgyalások során azt képviseltük, hogy a döntéshozatal során a tagállamok kapjanak nagyobb szerepet" – szögezte le Varga Mihály, hangsúlyozva,

fontos lenne, hogy az Európai Tanácsnak legyen lehetősége az Európai Bizottság negatív véleményével szemben is fellépni a kérdésben.

Az uniós állam- és kormányfők júliusban állapodtak meg a 2021-27-es időszakra vonatkozó 1074 milliárd eurós hétéves költségvetésről, és az ahhoz társuló 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási csomag felhasználásának legfontosabb kérdéseiről. Az utóbbi részét képező RFF keretösszege a jelenlegi állás szerint 672,5 milliárd euró.

A források lehívását biztosító nemzeti helyreállítási programok értékelésének követelményeivel, illetve az eljárás menetével kapcsolatos bizottsági javaslatokkal kapcsolatban azonban megoszlanak a tagállami vélemények. Több tagállamhoz hasonlóan a magyar álláspont szerint kerülni kell a fokozatosan megjelenő túlbürokratizált megoldásokat, ezért a nemzeti programok kidolgozásánál elsősorban a gazdasági helyreállítás szempontjait kellene előtérbe helyezni.

Az uniós pénzügyminiszterek videós tanácskozásán a tárcavezetők a helyreállítási eszközön túl véleményt cseréltek az Európai Bizottság digitális pénzügyi javaslatcsomagjáról, illetve a tőkepiaci uniós továbbfejlesztésére vonatkozó terveiről is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×