eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Jön a változás a személyi hiteleknél

A személyi kölcsönök az utóbbi években lényegében letarolták a piacot. Jelenleg thm-plafon mellett adhatóak a személyi kölcsönök, amelyek egy része januártól bekerülhet a jegybank minősítési rendszerébe - emlékeztet a money.hu összeállítása.

Bár a részletszabályok még egyelőre nem ismertek, az biztos, hogy a koronavírus-járvány miatt márciusban életbe lépett hitelmoratóriumot részlegesen meghosszabbítják Magyarországon, így a gyermeket nevelő háztartások, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok újabb hat hónap haladékot kaphatnak a törlesztés újbóli megkezdésére. A hitelmoratórium vonatkozik a személyi kölcsönökre is, amelyek az utóbbi években lényegében taroltak a lakossági hitelpiacon, egészen a koronavírus-járvány megjelenéséig.

Letarolták a piacot

A személyi kölcsönök piacán 2012 óta fokozatos volt a növekedés a jegybank adatai szerint.

  • Abban az évben még alig több mint 80 milliárd forint összegű személyi kölcsönre kötöttek szerződést a bankok,
  • 2014-ben már 100 milliárd forint feletti összegről volt szó, majd
  • 2016-tól 100-150 milliárdos lépésekkel menetelt a piac, így
  • a múlt évben 550 milliárd forint felett járt.

A járvány miatt azonban megtorpant a növekedés, az idei év első hét hónapjában alig több mint 210 milliárd forintnál tartott a piac, ami több mint 36 százalékkal marad el az előző év azonos időszakától.

„A korábbi években látott tempós emelkedés a gazdasági növekedéssel, a nettó reálbérek emelkedésével, és az alacsonyabb kamatkörnyezettel magyarázható. 2012-ben még 30 százalék közelében volt a személyi kölcsönök átlagkamata, 2015 végén pedig már 20 százalék alá került. A havi törlesztés egy 1,5 millió forintos, ötéves futamidejű személyi kölcsön esetében 30 százalékos kamatnál 49 ezer forint lenne, míg 10 százalékos kamatnál 32 ezer forintot tenne ki” - mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Ráadásul jelenleg legfeljebb 5,75 százalékos maximális teljes hiteldíjmutató mellett adhatnak személyi kölcsönt a bankok. Egészen decemberig tart a thm-plafonra vonatkozó szabály, januártól pedig magasabb lehet. Ugyanakkor a money.hu személyikölcsön-kalkulátora szerint a mostani banki kínálatban szereplő legkedvezőbb konstrukciók thm-je 10 százalék alatt lesz 2021-től is.

Jönnek a "plecsnik"

A januári évforduló azért is fontos, mert akkor élesedik a Magyar Nemzeti Bank személyi kölcsönöket minősítő rendszere, amelynek keretében - a lakáshiteleknél már korábban bevezetett - fogyasztóbarát "címkét" kaphatják meg a kritériumoknak megfelelő konstrukciók.

  • Feltétel többek között, hogy a személyi kölcsönt szabad felhasználásra vagy hitelkiváltásra nyújthatják a bankok, emellett
  • a futamidő maximum 7 év lehet.
  • A kamat, így a thm is maximalizálva lesz: 500 ezer forintig a kamatfelár maximum 15 százalékponttal haladhatja meg a referenciakamatot, félmillió forintnál nagyobb összeg esetén pedig 10 százalékkal lehet annál magasabb. A kamatplafon pontos értékét egyelőre nem lehet megmondani, mert a referenciakamat - amely lehet például az állampapírok hozama - jövő januárig változhat.
  • További feltétel, hogy nem lehetnek rejtett költségek a fogyasztóbarát személyi kölcsönöknél: a folyósítási díj papíralapú szerződésnél a hitelösszeg maximum 0,75 százaléka lehet, online szerződéskötésnél pedig ingyenesnek kell lennie.
  • Az előtörlesztési díj a kérdéses összeg 0,5 százaléka lehet, ha pedig futamidőből kevesebb mint egy év van hátra, akkor nem kérhetnek érte pénzt a bankok.

Mire való?

A money.hu szakértői szerint már most több olyan személyi kölcsön konstrukció van a banki kínálatban, amelyek teljesítik a legtöbb feltételt. Ettől függetlenül a minősítés bevezetése áttekinthetőbbé teheti majd a kínálatot. Bevezetésükkel ugyanis többek között a gyorsan, sokszor azonnal felvehető, ám gyakran magas kamattal kínált kisebb összegű gyorskölcsönök piacát szeretnék szabályok közé terelni. Emellett a személyi kölcsönökhöz kötött díjakat szeretnék átláthatóbbá tenni. A fogyasztóbarát minősítés hozzájárulhat ahhoz, hogy a mostaninál szűkebb sávban szóródjanak a személyi kölcsönök kamatai, thm-jei.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×