eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Ez aztán az igazán nagymosás: 2000 milliárd dollárnyi piszkos pénz

Több mint kétezer olyan jelentés szivárgott ki a nemzetközi médiában, melyben bankok ügyfeleik potenciális pénzmosási tevékenységeiről számolnak be az egyik amerikai pénzügyi felügyeleti szervnek, a Fincennek.

A papírokból kiderül, hogy nagy, nemzetközi amerikai és brit bankok mostak pénzt a táliboknak, ex-szovjet oligarcháknak, drogcsempészeknek, piramisjátékosoknak, Észak-Koreának és Iránnak, a bankokon keresztül átfolyt, potenciálisan korrupcióhoz köthető összeg a jelentések szerint mintegy 2000 milliárd dollár, de valójában ez mindössze töredéke lehet a tényleges összegnek – írja a Portfolio.

A dokumentumokat a Buzzfeednek szivárogtatták ki, és a jelentésből kiderül, hogy a Fincen általában nem kötelezi azonnal arra a gyanús pénzmosási tevékenységet folytató ügyfél bankját, hogy állítsa le ezt a tevékenységet. Ha netán mégis eljut egy ügy addig, hogy megbüntetnek egy ügyfelet vagy bankot pénzmosás miatt, a bankok sok esetben tovább folytatják pénzmosást, a Buzzfeed meg is nevezte többek közt JPMorgan Chase-t, HSBC-t, a Standard Charteredet, a Deutsche Bankot és a Bank of New York Mellont.

Évente mintegy kétmillió pénzmosási jelentést (SAR) küldenek a bankok a Fincennek, a mostani jelentésekben megjelölt teljes összeg pedig mintegy 2000 milliárd dollár. Mivel a teljes jelentésszám töredéke került csak nyilvánosságra, félő, hogy ez csak a jéghegy csúcsa.

A jelentések között van néhány igen érdekes is:

  • A brit Standard Chartered pénzt mozgatott a dubaji központú Al Zarooni Exchange nevű vállalat megbízásából, melyről később kiderült, hogy a tálibok egyik pénzmosodája.
  • A brit-kínai HSBC hongkongi ágán egy WCM777 nevű vállalathoz köthető dollármilliók folytak át, a cégről kiderült, hogy piramisjáték. Az HSBC még azután is mintegy 15 millió dollárnyi tranzakciót bonyolított le a WCM777 megbízásából, hogy három amerikai államban állították le a hatóságok a piramisjátékot és széles körben figyelmeztették a lakosságot, hogy ez egy piramisjáték.
  • Viktor Krapunov a legnagyobb kazah város és volt főváros, Almati polgármestere volt, korrupció miatt az Interpol elfogatóparancsot adott ki ellene, a politikus pedig Svájcba menekült. Krapunov családját bízta meg azzal, hogy mossák tisztára a korrupcióból származó pénzt, ebben pedig akarva-akaratlanul segédkeztek a legnagyobb amerikai bankok is, mint a Bank of America, a Citi, a JP Morgan, valamint az American Express kártyatársaság is.
  • Vlagyimir Putyin egyik oligarcháját, Arkadij Rotenberget 2014-ben szankcionálta az EU és az Egyesült Államok; a milliárdos a brit Barclayson keresztül egészen 2016-ig mosott pénzt kirakatcégeken keresztül.
  • A 2000 milliárd dollárnyi gyanús tranzakció több mint felét Deutsche Banknál jelentették. 1999 és 2017 közt mintegy 1300 milliárd dollárnyi, potenciálisan pénzmosáshoz köthető összeg ment át a legnagyobb német bankon.
  • 2011 és 2012 közt egy Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett cég, a Gunes General Trading mintegy 142 millió dollárnyi összeget mosott tisztára Iránnak, melyre már ekkor is amerikai szankciók voltak érvényben. Az Emírségek jegybankját épp a Standard Chartered figyelmeztette, hogy baj van, de az UAE jegybankja évekig nem csinált semmit; 2014-ig tartott, mire a céget felszámolták.

Néhány nappal a kiszivárgott jelentésekről szóló cikkek megjelenése előtt bejelentette a Fincen, hogy a mostani pénzmosás-kiszűrési rendszer nem elég hatékony és jelentős, átfogó átalakításokba kezdenek. A jelentések kiszivárgását a Fincen veszélyesnek nevezte, mert hátráltatja a jelenleg folyamatban lévő nyomozásokat és veszélyezteti a jelentéseket benyújtók személyi biztonságát.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×