eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A hévízi Tófürdő és a Festetics Fürdőház (középen) látképe a világ egyetlen repülőképes Li-2-es (szovjet gyártású DC-3-as) repülőgépéből fotózva 2017. augusztus 27-én. Az 1949-ben Taskentben gyártott repülőgépet a Magyar Néphadseregnél helyezték üzembe, majd 1958-ban a Malévhoz került. 1964 novemberében átadták a Néphadseregnek, ahol tízévi szolgálat után 1974. január 11-én a múzeumba küldték. A gép 1997 óta a Goldtimer Alapítvány tulajdona, amellyel a mai napon először szerveztek sétarepülést a Balaton felett.
Nyitókép: MTI/Varga György

Súlyos intézkedésekről döntött Hévíz vezetése

Létszámleépítésről, üres álláshelyek megszüntetéséről döntött hétfői ülésén a város vezetése. A járvány gazdasági következményei miatt egymilliárd forint veszteséget szenved el Hévíz, a kilábalás évekig eltarthat.

A polgármestert idézi beszámolójában a zaol.hu, Papp Gábor elmondta, mivel a turisztikai visszaesés és a központi gazdasági intézkedések hosszabb távon is éreztetik hatásukat, Hévíznek újfajta működési modellre kell berendezkednie.

A legjelentősebb veszteség az idegenforgalmi adóhoz eddig társult állami kiegészítés elvonása,

ez a fürdővárosnak mintegy 650 millió forint bevételt jelentett minden esztendőben. Eddig. További érvágás, hogy a lecsökkent vendégszám miatt kevesebb ifa, illetve iparűzési adó folyik majd be a helyi büdzsébe.

Hévíz elveszítette működési költségeinek harmadát, egymilliárd forintot, ezért az önkormányzat több lépésben, összességében 30 százalékos költségcsökkentésről döntött. A képviselők úgy határoztak,

a város intézményeiben 24 álláshelyet megszüntetnek, további 12, jelenleg betöltetlent pedig elvonnak.

Azok, akik most a kényszerű döntés miatt elveszítik a munkájukat, felmondási időre és végkielégítésre számíthatnak, a város így segíti őket az átmeneti időszakban, míg újra munkát találnak. Májusban még úgy tűnt, 85 embertől kell megválniuk a 350-ből, de minden takarékossági lépésük Hévíz üzemeltetésének biztosítását és a lehetőségekhez képest a legtöbb munkahely megmentését szolgálta, ami lényegében sikerült – mondta a polgármester, aki szerint további lépésekre is szükség lehet, hiszen jelenleg meglehetősen bizonytalan a világgazdaság és azon belül a turizmus helyzete. Szerinte a város adópolitikáját is át kell gondolni, hiszen a takarékosság mellett szükség van bevételek növelésére is. Ezt szolgálta például, hogy

augusztus 1-jétől visszaállították és megújították a fizetős parkolási rendszert.

Hévíz a később bevételt hozó turisztikai fejlesztéseiről nem mond le, az elnyert pályázatokat, beruházásokat végigviszi, amelyek összértéke hárommilliárd forint. A polgármester leszögezte, készülniük kell arra az időre is, amikor helyreáll a megszokott rend a turizmusban. Ez azonban legalább két évet vehet igénybe.

A városba a július végi adatok szerint az elmúlt év hasonló időszakával összevetve, 55 százalékkal kevesebb turista érkezett.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×