eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Szájmaszkot viselő eladó egy bécsi bevásárlóközpontban 2020. április 1-én. Ausztriában a hatóságok a korábbinál szigorúbban ellenőrzik a koronavírus-járvány miatt bevezett korlátozások betartását, az üzletekben pedig kötelezővé tették a védőmaszkok használatát.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Állandósult a járvány egyik hatása az üzletekben

A boltos piac júniusban már hozta a korábbi formáját a költekezést nézve, de 17 ezer fővel kisebb létszámmal. Megmaradt egy, a járványidőszakban jellemzővé vált jelenség is.

Júniusban kimásztak a boltok a gödörből, hiszen az áprilisi 10 százalékos zuhanást és a májusi kapaszkodást követően a félév utolsó hónapjában a vásárlók költése már elérte az előző évi szintet. Mindehhez azonban az üzletekben kevesebben dolgoztak: júniusban 13 500-zal kevesebb bolti dolgozó (eladó, pénztáros, árufeltöltő, raktáros) gondoskodott az üzemeltetésről, ez 9 százalékos létszámcsökkenést jelent - derül ki a blokkk.com összesítéséből.

Ahogyan a bevételekben, úgy a létszámgazdálkodás kereteiben is nagy különbözőségek maradtak. A teljes első félévet nézve például a ruházati piac a harmadát elbukta az előző évinek, így nyilván nem engedhette meg magának a létszám nagyobb arányú emelését.

Emelkedett közben a részmunkaidősök száma, még az áprilisi mélypont környékén is, hiszen a kijárási korlátozás miatti boltzár és piacvesztés időszakában ez volt az egyik menekülési útvonal a létszámgazdálkodásban.

Forrás: blokkk.com
Forrás: blokkk.com

A teljes alkalmazotti körben is az eladók létszámához hasonló kép rajzolódik ki, így júniusban is kisebb volt a létszám, mint korábban, de az áprilisi mélyponthoz képest azért már többen dolgoztak a boltos világban:

Forrás: blokkk.com
Forrás: blokkk.com

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×