eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: ITM/Szalai Ádám

György László: erősítjük azokat az ágazatokat, amelyeknek nagy a hazai felvevőpiacuk

A gazdaságstratégiáért felelős államtitkár szerint ha szükség lenne rá, már megvannak a kormány eszközei a munkahelyvédelmi bértámogatás folytatására, ám ezt a jelenlegi helyzet nem indokolja, és a vállalkozások sem igénylik. Az InfoRádió Aréna című műsorában szó esett az augusztus végén megjelenő fehér könyvről is, amely a magyar vállalatok koronavírus elleni védekezését hivatott elősegíteni.

György László elmondása szerint augusztus végére el fog készülni a gazdaságvédelmi akcióterv harmadik fázisa, amely részleteit előzetesen a kamarával, illetve a vállalkozói érdekképviseletekkel is egyeztették. Az államtitkár megjegyezte, a jelek szerint a július és az augusztus „nagyon jól alakul” a foglalkoztatás szempontjából, valamint azon tevékenységek visszapattanását illetően, amelyek forgalma és tevékenysége március–áprilisban leállt. Hozzátette: ugyan a kormányzat eszközei jelenleg is megvannak, hogy folytassa a munkahelyvédelmi bértámogatást, ezzel azonban még pillanatnyilag nem számolnak, miután nem látják indokoltnak.

A gazdaságvédelmi akcióterv harmadik fázisával kapcsolatban elmondta, az első legfontosabb irány, hogy

az új munkahelyek létrehozását és a munkahelyek megőrzését szolgáló beruházásokat ösztönözzék.

Azokat a kapacitásbővítő befektetéseket, amelyek abból a globális gazdasági jelenségből indulnak ki, miszerint az ellátási láncok rövidülnek a világban, ezáltal keresik azokat a helyeket, ahol szívesen látják őket. Magyarország pedig szívesen látja azt a külföldi tőkét, amely exportpiacokat és tudást hoz az országba – fogalmazott, azt is kiemelve, hogy ezzel párhuzamosan támogatják a hazai tőkének a terjeszkedését, kapacitásbővítését, valamint tevékenységének zöldebbé és high-techebbé válását is.

Az akcióterv további fontos pillére, hogy

megerősítsék azokat az ágazatokat, amelyeknek jelentős a hazai felvevőpiaca

– tette hozzá, emlékeztetve: a kormány 2010 óta úgynevezett patrióta gazdaságpolitikát folytat, vagyis azon az állásponton van, hogy amit versenyképesen le lehet gyártani Magyarországon saját fogyasztásra, azt lehetőség szerint le is kell. A koronavírus-járvány pedig csak felgyorsította az említett folyamatot, és segített a magyar államnak érvelni Brüsszellel szemben, hogy erre igenis, szükség van – emelte ki az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Mindezek miatt – folytatta az államtitkár – a beruházásösztönzési programokon belül külön források vannak dedikálva az egészségiparnak (85 milliárd forint), a kreatív- és designiparnak, beleértve a textilipart (10 milliárd), a zöldgazdaságnak (17,3 milliárd) és az élelmiszeriparnak.

De kulcsponti eleme a harmadik fázisnak az is, hogy azokat a vállalkozásokat, amelyek bizonyíthatóan a koronavírus-válság miatt kerültek bajba, diszkrecionálisan tudják segíteni – fogalmazott György László. Vagyis

célzottan szeretnék azokat segíteni, akiknek erre a túléléshez szükségük van,

és valóban azért kerültek kilátástalan helyzetbe, mert a járvány megszüntette a piacaikat – ismételte meg, példaként említve a Michelin-csillagos éttermeket, amik több tízmilliárd forintnyi értéket hoztak létre, és nagyon fontosak az országimázs szempontjából.

Az ITM-államtitkár az InfoRádió kérdésére azt is közölte, a kormányzati segítségnyújtás formái alatt hiteleket és támogatásokat egyaránt érteni kell. Előbbiről elmondta, a koronavírus-válság kapcsán létrehozott konstrukciókra, kedvezményes hitelekre és garanciatámogatásokra 1014 milliárd forintnyi igényt nyújtottak be a magyar vállalkozások, amiből több mint 550 milliárd forintra a pénzintézetek már le is szerződtek. Továbbá zajlik a Széchenyi Kártya Program (SZKP) hitelkihelyezésének felgyorsítása is a cégek érdekében – tette hozzá.

Fehér könyv

Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is szó esett, hogy augusztus végén jelenik meg az úgynevezett vállalati fehér könyv, ami a magyar vállalkozások felkészítését segíti a koronavírus-válság második szakaszára.

György László felidézte, vizsgálatok szerint a XX. század eleji spanyolnátha idején azokban az Egyesült Államok-beli városokban, ahol hosszabb ideig tartottak fenn korlátozó intézkedéseket, ezáltal pedig sikeresebb volt a védekezésük, háromszor nagyobb volt az ipari foglalkoztatásnak a bővülése, mint a kevésbé hatékonyan fellépő településeken. Vagyis ha valahol sikeres a védekezés, márpedig, ha a világ 200 országa közül Magyarország jelenleg a 18., Kelet-Közép-Európában pedig a legjobb, az mondható, hogy

a legfontosabb cél teljesült,

ugyanis a sikeres egészségügyi védekezés – gazdaságstratégiai szempontból – kiemelt jelentőségű – fogalmazott az államtitkár.

Ennek érdekében hozzák létre a vállalati fehér könyvet is – magyarázta a szakember –, hogy a magyar vállalkozások a tőlük telhető legtöbbet meg tudják tenni annak érdekében, hogy olyan protokollokat tervezzenek és léptessenek életbe, amelyek azt szolgálják, hogy a megbetegedéseknek a valószínűségét minimálisra csökkentsék. György László úgy véli, amennyiben be lesznek tartva az ajánlások, akkor

elenyésző mértékre szorítható a koronavírus terjedése a munkahelyeken, ami pedig ad majd egy tartást, biztonságot a magyar gazdaságnak.

A szakember egyetértett, számtalan fórumon ismertetve lettek és most is elérhetők mindenki számára a különféle ajánlások, védekezési szabályok, azonban a tájékoztatásokból eddig hiányzott a struktúra. Pontosabban a vállalkozások számára szabott forma. Ugyanis, mint magyarázta, míg egy nagyvállalat már kialakíthatta a protokolljait a koronavírus ellen, egy mikrovállalkozásnak elképzelhető, hogy ideje sem volt ezeken elgondolkodnia. Hiszen előbbinek akár külön részlege lehet arra, hogy az emberei erőforrás-menedzsmenttel foglalkozzon, és van arra kapacitás, hogy kidolgozzák a rendszereket.

Azonban a kormányzat célja, hogy a gazdaság valamennyi szereplőjét segítse, ennek érdekében készül egy olyan ellenőrző lista, amiben ismertetve lesz, hogy ha valaki tervet készít, mire kell ügyelnie, és a működtetés során mik azok az ellenőrzési eljárások, amiket be kell építeni, hogy a vírus terjedését minimálisra csökkentse – hangsúlyozta György László.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×