eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Komárom, 2020. augusztus 14.A komáromi Solum Mezőgazdasági Zrt. szarvasmarhatelepe 2020. augusztus 14-én. A bajor tulajdonú Sano - Modern Takarmányozás Kft. megvásárolja a céget, és 12 milliárd forintos beruházással a világ egyik legkorszerűbb sertés- és szarvasmarhatelepét alakítja ki.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Ez az első cég, aminél rábólintottak, hogy külföldinek adják

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára jelentette be az első, stratégiai ágazatban jóváhagyott adásvételt. A döntés értelmében bajor tulajdonú Sano - Modern Takarmányozás Kft. megvásárolhatja a komáromi Solum Mezőgazdasági Zrt.-t.

A bajor tulajdonú Sano - Modern Takarmányozás Kft. megvásárolja a komáromi Solum Mezőgazdasági Zrt.-t és 12 milliárd forintos beruházással a világ egyik legkorszerűbb sertés- és szarvasmarhatelepét alakítja ki - jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Komáromban. Mint mondta,

az ügylet az első, stratégiai ágazatban történt külföldi tulajdonszerzés, amelyet a kormány engedélyezett az ellenséges felvásárlások megakadályozására hozott jogszabály értelmében.

A rendelet lényegében a magyar ipar 84 százalékára vonatkozik, mivel 21 ágazatot sorol a stratégiai szektorok közé, ahol szükségesnek látja az állami kontrollt - és Palkovics László ITM miniszter jóváhagyását - a külföldiek részére történő adásvételek felett. A kérelmek elbírálási ideje 45 nap, a tárca pedig betekintést kap tervezett ügyletek részleteibe.

A jogszabály hatályba lépése óta a kormányhoz 80 megkeresés érkezett, eddig tíz esetben született határozat, kilenc ajánlat nem minősült a hatálya alá tartozónak

- ismertette az államtitkár.

Csorba Zsolt, a Sano ügyvezetője elmondta, a komáromi cég részvényeinek több mint 80 százalékát vásárolták meg. A fejlesztések során a Solum szarvasmarha telepén a tejelő tehenek számát 900-ról 2000-re növelik, a Sano saját sertéstelepén pedig 500 kocáról 1200-ra emelik az állományt.

A Sano digitalizált, a mesterséges intelligenciára alapuló mintagazdaságokat alakít ki. A létesítmények működtetése érdekében részt vesz a helyi szakképzésben, valamint kutatás-fejlesztési megállapodást köt a győri egyetemmel - tette hozzá az ügyvezető.

A Solum Zrt. a komáromi Klapka György Termelőszövetkezet utódjaként alakult, 122 résztulajdonosa van, 155 embernek biztosít munkát. A társaság 1600 szarvasmarhát tart, amelyből 770 tejelő tehén. Évente 7 millió liter tejet értékesítenek. A társaság egyik legjövedelmezőbb ágazata a burgonyatermesztés, 350 hektáron évente 15 ezer tonnát termelnek, a mennyiség 90 százalékát áruházláncoknak értékesítik. A vállalkozás összesen 1500 hektár szántót művel, ebből 1200 hektáron gépesített öntözőberendezésekkel. A Solum Zrt. 2018-ban és 2019-ben 3 milliárd forintot meghaladó nettó árbevételt ért el.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×