eur:
394.6
usd:
365.8
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 12-én.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Orbán Balázs: ragaszkodunk a kapott részvénypaketthez

Nem tervezi értékesíteni a nemzeti tehetséggondozási feladatokkal megbízott Mathias Corvinus Collegium vagyonkezelői alapítványa a program működtetésére a tulajdonába került Mol és Richter részvényeket - szögezte le Orbán Balázs kuratóriumi elnök.

Ilyen intellektuális vállalkozás még nem volt a rendszerváltoztatás utáni Magyarországon - mondta a Portfoliónak adott interjúban Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, egyben a Mathias Corvinus Collegium működtetésére létrehozott és frissen bejegyzett vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi elnöke a nemrég elfogadott törvénymódosításból következő feladatokról. Orbán Balázs leszögezte azt is, hogy az új szervezet közérdekű feladatai megvalósítása, végrehajtása miatt nem klasszikus vagyonkezelői alapítványként működik majd, ráadásul most már kormányzati ciklustól függetlenül.

A bírósági nyilvántartásba vétellel lezárult a szervezet átalakításának első szakasza, amelyben elfogadták a tehetséggondozási program támogatásáról szóló törvényt, és az intézmény tulajdonba kapta a jelenleg is használt épületegyüttest, valamint az állam birtokában lévő Mol és Richter részvények 10-10 százalékát. Elsősorban az utóbbi cég részéről érkezett nyilvános kritika az új működési modellel szemben: Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója fogalmazta meg nyilvánosan is az aggályait a potenciális ellenséges felvásárlásra esélyt adó struktúra kapcsán. Kifejtette azt is, hogy az MCC alapítványa a bizalmi vagyonkezelés helyett megkapja a tulajdonjogot és szavazati jogot is. Így nem lesz garancia az állami tulajdonossal való együtt szavazásra.

Ezzel kapcsolatban Orbán Balázs az interjúban többször is leszögezte, hogy az intézmény és a vagyonkezelői alapítvány vezetése is tisztában van Richter nemzetstratégiai jelentőségével, ezért

nem tervezik eladni az MCC birtokába került részvényeket, ahogyan nem kívánnak az állam álláspontjától eltérően élni a részvények biztosította szavazati jogokkal sem.

Úgy fogalmazott, hogy a társaság, a menedzsment, a mostani kormány, valamint az MCC érdeke egy és ugyanaz.

Orbán Balázs azt is megemlítette, hogy a tulajdonba kapott infrastruktúra fejlesztéséhez, valamint a vidéki és a határon túli bázisok kiépítéséhez, továbbá a kezdeti években a működtetéshez az állam a tervek szerint további jelentős támogatást fog nyújtani. A vagyonkezelésbe kapott részvényportfolió hozama pedig hosszú távon adhatja a szükséges működési költségek fedezetét.

Úgy számolnak, hogy az intézményrendszer fokozatos bővülése tulajdonképp osztalékbevétel nélkül is megoldható, ráadásul a kiadások csak fokozatosan emelkednek, ezért nem számítanak nehézségekre. De utalt arra is, hogy attól sem tartanak, hogy a következő években ne lenne olyan jó pozícióban a Richter, hogy ne lenne osztalékfizetés.

Orbán Balázs szerint a Richter tulajdonosai közül a legstabilabb partnerekként tekinthetnek majd rájuk. "Nekünk ugyanis az a horizontunk, hogy az MCC hallgatói közül mind többen fogjanak olyan országépítő munkába, mint amilyet a XX. század elején Richter Gedeon végzett, illetve az ő szellemi örökösei, például Bogsch Erik elnök úr ma is végeznek" - tette hozzá a politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
Budapesti fantomtraffipaxok: egymásra mutogat a főváros és a rendőrség
Az egy éve beígért, de még most sem működő fővárosi traffipaxok az általános főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint 46 sávot figyelnek majd, már csak a rendőrségen múlik, hogy a tesztüzemből mikor állítja át ezeket élesbe. Az ORFK közleményében azt írta, hogy csak szerdán kapták meg a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló levelet a fővárostól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×