eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Paks2.hu

Paks 2: keverhetik a betont

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) kiadta az építési engedélyt a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére egy betonkeverő üzem vezénylő épületének építésére, továbbá a hozzá kapcsolódó gépjármű-mérleg telepítésére.

A fent nevezett létesítményekre a paksi új (5. és 6.) nukleáris blokk építése során lesz szükség.

A kivitelezés során meg kell felelni a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről, és az ezzel összefüggő hatósági tevékenységről szóló kormányrendeletnek, így például a „sajátos építményre” vonatkozó előírás szerinti e-építési naplót kell vezetni – emlékeztet a Világgazdaság.

A hivatal további, számos szakmai és biztonsági jellegű kikötésén túl jelezte: az építési engedélyt határozott időre, 2023. július 27. napjáig adta meg, a betonkeverő üzem vezénylő épületének tervezett élettartama pedig 10 év. Az engedély alapja a Paks II. Zrt. által május 18-án beadott, a társaságnak hiánypótlásra visszaküldött, majd általa július 22-én kiegészített kérelem.

A gazdasági napilap idézi a Paks II. Zrt. fő céljait, miszerint:

  • az új paksi telephelyű atomerőművi blokkok létesítésének előkészítése,
  • a szükséges engedélyek beszerzése,
  • a beruházás lebonyolítása,
  • majd az új blokkok üzemeltetése.

A Magyarországon termelt villamos energia felét, a felhasznált áram harmadát a jelenleg működő atomerőmű állítja elő, de ennek üzemideje 2032-37 között lejár. A két új paksi blokk éppen a leállítandó erőmű pótlására hivatott.

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×