eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay.com

Koronavírus-válság: brutális vészforgatókönyv

Az Allianz Research szerint jelentős exportveszteségekre, az elszigetelődés okozta válságra, legrosszabb esetben pedig globális recesszióra lehet számítani.

A korlátozások lehetséges hatásainak tanulmányozása céljából a koronavírus-járvány kórokozó által elsőként érintett ország Kína januári és februári adatait vizsgálták meg az Allianz kutatói. Az egy hónapig tartó korlátozás következtében 13 százalékkal csökkentek a fogyasztói kiadások, míg a befektetések aránya 20 százalékkal, az export pedig 16 százalékkal esett vissza. Ebből arra számítanak, hogy

a korlátozások minden egyes hónapja 7-10 százalékos csökkenést okozhat a reál GDP-ben,

azaz az inflációval korrigált gazdasági teljesítményben. Feltételezve, hogy június végére újraindulnak a szokásos tevékenységek – és a havi veszteségek 80-90 százaléka júniusra megtérül –, a második negyedévben jöhet el a mélypont – írja a napi.hu.

A V alakú fellendülést leíró forgatókönyv alapján, amelyben a hirtelen visszaesést követően hamar helyreállnak a normális szintek, a globális növekedés 0,8 százalék lehetne az évben; az Egyesült Államok gazdasági teljesítménye 0,5 százalékkal nőne, az euróövezeté azonban 1,8 százalékkal csökkenne.

A legkedvezőtlenebb forgatókönyv szerint a veszélyhelyzet 2021-re is átnyúlna, a határok továbbra is zárva maradnának, az országok pedig kénytelenek lennének berendezkedni a szigorú korlátozások alkalmazásának és felfüggesztésének hosszabb ideig tartó váltogatására. Ekkor a GDP-pálya L alakú lenne, sok időbe telne, hogy gazdaság visszatérjen a koronavírus előtti növekedéshez. Ebben az esetben az euróövezet GDP-je akár 4 százalékkal, vagy még annál is nagyobb mértékben csökkenhetne.

A várható változásokkal kapcsolatban az Allianz Research tanulmánya öt elképzelést vázol:

  • az egészségügyi rendszerek ismét előtérbe kerülhetnek, mivel a vírus miatt hangsúlyossá válik a megbízhatóbb közegészségügyi rendszerek iránti igény
  • Kína jelentősége nő, a járvány által megtépázott ország kezd talpra állni, ráadásul segítséget nyújt a vírus többi epicentrumának, és szakértelmével is támogatja őket
  • globalizáció helyett lokalizáció: a vírus terjedésekor az országok bezárkóztak, ezért a cégek inkább a saját házuk táján fognak körülnézni, hogy a hasonló jövőbeli sokkhatások esélyét próbálják majd csökkenteni.
  • a válság megváltoztathatja azt is, hogyan küzdünk meg más nehézségekkel, mint például az éghajlatváltozással
  • módosulhatnak a befektetési trendek

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×