eur:
394.18
usd:
363.65
bux:
71130.51
2024. július 8. hétfő Ellák
Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára előadást tart a KKV Stratégia Konferencián a budapesti Hotel Corinthiában 2019. november 5-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Százmilliárdok jutnak vissza gyorsabban a gazdaságba

Döntött a Pénzügyminisztérium az áfavisszatérítés felgyorsításáról. Most jól jön, ha megbízható adózó volt egy cég, és pórul járnak a csalók is.

A kis- és középvállalkozóások attól függően, hogy milyen az adózói besorolásuk, a megszokott 75 nap helyett már hamarabb is hozzájuthatnak az áfa-visszatérítéseikhez, ugyanakkor határozattan fellép a veszélyhelyzettel visszaélő csalókkal, jogosulatlan áfa-visszaigénylőkkel szemben - közölte Izer Norbert adóügyi államtitkár.

Az intézkedés már az április 20-án benyújtott áfabevallásokban visszakért összegre is érvényes, és mintegy 360 ezer vállalkozást érint.

A könnyítés eredményeképp az érintett vállalkozások akár 30 nap alatt megkaphatják a nekik visszajáró pénzt.

Az adózási előéletük alapján megbízható cégek esetében 30 napról 20 napra is rövidülhet a kiutalás időtartama.

Az adózói minősítések szerint a cégek több mint 45 százaléka megbízható, ezért sok kis- és középvállalkozásnak jelenthet érdemi pénzügyi segítséget az, ha 20 napon belül a bankszámlájára kerül a jogosan visszaigényelt áfa összege - mondta Izer Norbert. Hozzátette: a 20 nap az egyik legrövidebb áfakiutalási határidő az Európai Unióban.

A könnyítés nem érinti a mintegy 30 ezer kockázatos adózót,

akik a veszélyhelyzetet megelőzően is többször durván - és jellemzően a tisztességes adófizetők, és a költségvetés kárára - sértették meg az adószabályokat. Ők továbbra is 75 napon belül kaphatják csak vissza az áfát - tette hozzá.

Izer Norbert elmondta, hogy egy évvel ezelőtt az április 20-ai bevallásban összességében 414 milliárd forintot igényeltek vissza a vállalkozások. A tárca hasonló nagyságrenddel számol az idén is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azonnal kiszűri azokat, akik a veszélyhelyzettel visszaélve, jogosulatlanul igényelnék vissza az áfát - hangsúlyozta Izer Norbert.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gulyás Gergely: nincs konkrét béketervünk
Kormányinfó

Gulyás Gergely: nincs konkrét béketervünk

Múlt héten két kormányülés is volt, a szerdai után vasárnap is sor került egyre. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztatott a részletekről és válaszolt az újságírói kérdésekre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×