eur:
406.45
usd:
377.04
bux:
76605.04
2024. november 8. péntek Zsombor
Füstöltárú raktár a debreceni székhelyű Hajdúhús 2000 Kft. üzemében, ahol évente megközelítőleg 130.000 sertést dolgoznak fel, 150 féle tőkehúst és készterméket állítanak elő nagyáruházak és saját üzleteik részére. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

Húsipar: két potenciális kockázat látható

Átmeneti lehet az elmúlt hetekben tapasztalt élősertés ár csökkenés, Kína újraindulásával ismét emelkedhetnek az árak - mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A hazai boltokban helyreállt az ellátás, az ágazat számára inkább a importtakarmányok érkezésének akadozása, és egy esetleges tömeges megbetegedés okozhat gondot.

Az elmúlt hónapban nehezebb volt az Európa és Kína közti kereskedelem: a járvány miatt a kínai kikötők nem működtek teljes kapacitással, nagyon sok szállítmányt nem pakoltak ki időben, ez pedig átmenetileg gátolta az európai sertéshús exportját is - mondta az InfoRádiónak a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Éder Tamás emlékeztetett: az elmúlt egy évben az Európai Unióban az élősertés és a sertéshús árában végbement drasztikus emelkedést a kínai kereslet okozta. Az ázsiai országban pusztító afrikai sertéspestis megsemmisítette az ottani állomány egyes becslések szerint akár felét is. Emiatt Kína óriási importőrré vált, a kereslet jelentős részét az EU elégíti ki.

Az elnök szerint vélhetőleg ez az átmeneti visszaesés okozhatta az élősertés árában az elmúlt hetekben tapasztalt 30-40 forintos csökkenést, ami miatt kilogrammonként 550 forint alá esett a belföldi felvásárlási ár.

"Ez az árszint az ötéves átlagos szintet minimum 30-40 százalékkal haladja meg, és közel 50 százalékkal magasabb a tavalyi élősertés-árnál"

- mondta Éder Tamás.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyáltalán nem biztos, hogy tartós lesz ez az árszint.

"Ha a kínai kereslet normalizálódik, akkor vélhetően magasabb árakkal kell számolnia a húsiparnak. Viszont ha a kereskedelem zavarai fennmaradnak, akkor nyilván ennél alacsonyabb árak is kialakulhatnak" - vélekedett az elnök.

"Amennyiben a mostanihoz képest érdemben nem romlik a helyzet, nem kell húshiánytól tartani"

- nyomatékosította Éder Tamás. Megfelelő mennyiségű élőállat van az országban, és egyelőre működni tudnak a vágóhidak és a húskészítmény-üzemek is.

Szerinte a rendszerben két potenciális kockázat van.

Az egyik, hogy ha akár az agrárüzemeknél, akár a húsiparban tömeges lesz a koronavírus-megbetegedés, akkor nehézséget fog okozni az üzemek működésének fenntartása.

"A nagy magyar húsipari cégek ugyan úgynevezett kiemelt, vagy kritikus fontosságú intézmények, vagyis a jogszabály szerint

az állam minden eszközt meg fog adni ahhoz, hogy ezek az üzemek működjenek akkor is, hogy ha a munkavállalók nagy számban betegednének meg "

- hangsúlyozta Éder Tamás. Ez persze az átállás idejére okozhat problémákat.

A másik, a biztonságos ellátást valamelyest befolyásoló probléma a takarmányellátás akadozása lehet. Egyes, az állati takarmányokban használt termények (mint a szója. - a szerk.) és takarmányösszetevők, mint a vitaminok egy jelentős része importból - részben a Távol-Keletről - érkezik Magyarországra. "Ha ezek a szállítmányok tartósan nem érkeznek meg - és erre sajnos vannak jelzések, hogy nem minden jön, és nem minden jön időben -, akkor a takarmányozásnál szembesülhetünk problémákkal, ami befolyásolhatja a vágóhidakra érkező állatmennyiséget, és ezáltal az állati eredetű termékekét az üzletekben" - mondta Éder Tamás.

Szerinte összességében kicsi az esélye, de számolni kell azzal is, hogy lesznek problémák az ellátási láncban.

De ma valószínűbb az, hogy érdemi ellátási probléma nem lesz a közeljövőben sem húsból, sem állati eredetű termékekből

- hangsúlyozta az elnök.

Szavai szerint az elmúlt hetek igazolták, hogy a magyar állattenyésztés és húsipar gyorsan tud reagálni a megnövekedett fogyasztói elvárásokra, hoszen az egy héttel ezelőtti helyzethez képest mára rendeződött a húspolcok helyzete. Tudomása szerint minden kiskereskedelmi láncban megfelelő mennyiségű, minőségű és szortimentű hús és húskészítmény áll rendelkezésre.

"Vagyis a fogyasztók meg tudnak vásárolni mindent" - tette hozzá Éder Tamás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Európai Tanács-elnök Budapesten: sikerült egyetértésre jutnunk abban, mit akarunk együtt tenni a versenyképességért

Az EU-csúcstalálkozóra érkező Charles Michel újságírók előtt hangsúlyozta: az unió versenyképességének erősítését célzó Draghi-jelentés kiváló alapot jelent a témában, az abban foglalt ajánlások világosak és egyértelműek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.08. péntek, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter, az NKE John Lukács Intézet Amerika Kutatóintézetének emeritus kutatója
Ömlött a pénz a magyar kockázati- és magántőkepiacra

Ömlött a pénz a magyar kockázati- és magántőkepiacra

Megjelent a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) az Ernst & Younggal közösen készített, 2024.  első félévi statisztikai jelentése, amely szerint az egyesület befektető tagjai 2024 első félévében 40 tranzakció keretében összesen 32 271 millió forintot fektettek be 40 vállalkozásba, míg tavaly ugyanebben az időszakban 56 vállalkozásba fektettek be 11 375 milliót. Kiderül az is, hogy 2024 első félévben 81 683 millió forint értékben került sor magyarországi alapokba történő forrásbevonásra - közölte a HVCA.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×