eur:
393.06
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Hentespult egy budapesti szupermarketben 2019. január 14-én. Január 15-től nemzeti zászlóval is kötelező feltüntetni a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek húspultjaiban kapható, nem előrecsomagolt, friss sertéshúsok származási helyét.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Még mindig drágul a sertéshús a boltokban

Bár májusban csökkenni kezdett az élősertés ára, és a boltokban egyre növekvő árakkal szembesülnek a fogyasztók, mégsem a húsipar profitál a folyamatból.

A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül májusban 537 forint volt egy kilogrammra vetítve, ami 4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A darabolt sertéshús, mint a karaj, a tarja vagy a comb feldolgozói értékesítési ára hat százalékkal nőtt ugyanekkor. A fogyasztói árak ehhez képest jelentősebbek emelkedtek: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanis például a rövidkaraj és a sertéscomb a tavaly májusinál 23 százalékkal drágábban került a boltokba - írta a Magyar Nemzet.

Menczel Edit, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a hazai fogyasztói árakat a kereskedelem szabja meg, alakulása nem követi a feldolgozók átadási árait. A feldolgozók továbbra is csak szeretnék a valós költségemelkedésüket elismertetni a kiskereskedelemmel, kérdéses, hogy ezt meg tudják-e tenni.

A húsipar ugyanis egyre nehezebb helyzetben van: már a tavalyi élősertés ár, majd a bér- és energiaköltség emelés is komoly gondokat okozott, de a járvány miatt kieső vendéglátóipari kereslet és a pánikváráslások utáni fogyasztáscsökkenés is komoly bevételkieséseket okozott a járványvédelmi költségek megjelenése mellett. Az élősertés árának mérsékelt csökkenése amit az elmúlt hetekben tapasztaltak szintén nem hazai folyamat, hanem a német tőzsdei árak alakulásának hatása. Menczel Edit szerint messze van még az az időszak, amikor a hazai feldolgozók is fellélegezhetnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×