eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus: függesszék fel az adóbírságolást is

Főleg a kisebb cégeke, vállalkozásokat és a nekik könyvelők ügyintézése kezd ellehetetlenülni a járvánnyal kapcsolatos aggodalmak és a bevezetett egészségügyi korlátozások miatt - hívta fel a figyelmet a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete.

A bevezetett egészségügyi óvintézkedések súlyosan megnehezíthetik a mikro- és kisvállalkozások könyvelői, adóbevallás-, és számviteli beszámolót készítők munkavégzését is - hívta fel a figyelmet a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete a Napi.hu szerint.

A fertőzéstől való - mindkét fél részérő fennálló - félelem miatt, az ügyfeleikkel való személyes kapcsolattartás, és így a bizonylatok eljutása már most problémát jelent a szervezet szerint, és várhatóan akadozhat a vállalkozások közötti - nem elektronikus - bizonylatforgalom is.

Ez ugyancsak gondot jelenthet az adóbevallások határidőre történő beadásában, mert a bizonylatok ebből adódóan is késve jutnak el a könyvelőhöz.

A szervezet szerint a jogszabályban általános érvénnyel mondják ki, hogy a 2020. július 31-ig határidős esetekben - amennyiben az egészségügyi vészhelyzet addig nem szűnik meg -, a vállalkozásokra a különböző jogszabályokban meghatározott adóbevallási, adatszolgáltatási, számviteli beszámoló letétbe-helyezési határidők mulasztása miatt - jóhiszemű joggyakorlás esetén -

nem kerül sor mulasztási bírság kiszabására.

A szervezet azt kéri, hogy ilyen bevallási késedelemből adódóan - ha a késett bevallásban lévő adót a beadásával együtt megfizetik - késedelmi pótlék kiszabásra ne kerüljön sor, és ebben az időszakban beadott bevallások önrevíziói mentesüljenek az önrevíziós pótlék alól. Azt is szorgalmazzák továbbá, hogy ne lehessen az előbbiek miatti késedelmes fizetés esetén végrehajtást indítani, és hogy az adózói minősítés ezek miatt ne változzon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×