eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Vaddisznókoca malacaival egy szórón a Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészetének területén.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Fogynak a vaddisznók, de nem tudni mennyire

Majd csak a vadászati év végén lesznek pontosabb adatai a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak arról, hogy mennyire volt hatékony a korábban az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezése céljából elrendelt vaddisznó gyérítés.

Egyelőre csak néhány megyében látványos mértékű a vaddisznógyérítés, de ott is főleg a járvány irtja a nagyvadakat, mivel Nógrád, Heves és Borsod megyében a járvány megjelenése előtt nagy volt az állománysűrűség, éppen ezért ezeken a területeken látványos a betegség terjedése és az állomány csökkenése - tudta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól a Világgazdaság.

Pontos adatokkal azonban nem tudott szolgálni a hatóság

sem azzal kapcsolatban, hogy jelenleg mekkora a vaddisznóállomány sűrűsége az ország egyes pontjain - erre egyébként is csak becslések vannak a vadásztársaságok jelentései alapján -, sem pedig arról, hogy hol és milyen ütemben, sikerességgel zajlik az állomány gyérítése, amit azért rendeltek el, hogy megóvják a fertőzéstől a házisertéseket. Ez utóbbival kapcsolatban Nagy István földművelésügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy négyzetkilométerenként egy egyed a kívánatos mennyiség.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint mindenesetre folyik a gyérítés. Pontos, az egész országra vonatkozó adatokat a vadászati év végén, a vadászatra jogosultak által leadott jelentések összesítése után tudnak mondani. A közepes kockázatú terület decemberi kiterjesztése után az ezen a területen elrendelt, diagnosztikai kilövéssel megvalósuló állománygyérítésről szintén a későbbiekben lesznek adataik. A vadásztársaságoknak a hatóság ivar és kor szerint meghatározva megadta, hogy hány vaddisznót kell diagnosztikai célra leadniuk, amelyeket később megsemmisítenek.

A vadászok, valamint a házisertés-tartók kártalanítására már több mint 4,6 milliárd forintot fizettek ki.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×