eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kacsatelep Létavértesen 2020. január 15-én. Megkezdődött a Hajdú-Bihar megyei Létavértesen a kacsatelep felszámolása, mivel madárinfluenza, az emberre nem veszélyes, H5N8 vírustörzsével fertőzött baromfiállományt találtak itt, mondta Bognár Lajos országos főállatorvos az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Uniós támogatást adna a kormány járványvédelemre az állattartóknak

A nagyobb létszámú telepekkel rendelkező baromfitartók a madárinfluenza, míg a sertéstartók az afrikai sertéspestis elleni védekezéshez szükséges beruházásokhoz, eszközök beszerzéséhez kapnak támogatást a Vidékfejlesztési Program újranyitott pályázatán - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A járványügyi kockázatokkal a leginkább sújtott, és fejlesztésekkel a leghatékonyabban védhető telepekkel rendelkező sertés és baromfiágazat számára 2020. március végéig újranyitja a kormány a Vidékfejlesztési Program állattartó telepkorszerűsítési pályázatait - jelentette be egy rövid Facebook videóben Nagy István agrárminiszter. Hozzátéve, hogy a kormány a versenyképesség javítása mellett az állományok megőrzését segítő intézkedések támogatását is éppolyan fontosnak tartja. A sertéstelepeket az afrikai sertéspestis, míg a baromfi esetében a madárinfluenza behurcolásától igyekeznek megóvni a támogatások révén.

Az elérhető támogatási keret nagyságáról nem tett említést a miniszter.

Nagy István szerint a pályázati feltétek alapvetően nem változnak a korábbiakhoz képest, de a járványvédelmi fejlesztésekre - fertőtlenítő berendezések, kerítések, telepi hullaégetők beszerzésére -célzottan pályázhatnak majd az érintettek.

A hullaégetők létesítése egyébként változást hozna a jelenlegi gyakorlatba,

most ugyanis az elhullott állatokat az ATEV megsemmisítő telepére kell szállítani az ország minden pontjáról, amihez támogatást is igényelhetnek a gazdálkodók.

A miniszter szerint a következő hetekben véglegesítik a pályázhati feltételeket a szakmai szervezetek bevonásával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×