eur:
392.53
usd:
362.65
bux:
72151.39
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

Rengeteg a veszélyes fényfüzér, 64-ből csak 8 típus biztonságos

A november közepén kezdődött ellenőrzések a fogyasztók anyagi és termékbiztonságát egyaránt érintik - nyilatkozta Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.

December 9-ig 835 üzletet ellenőriztek: a jogsértések aránya 34 százalék volt. Összesen 830 próbavásárlást végeztek, 28 százalékot tett ki a kifogásolási arány, országosan pedig 8 millió forint bírságot szabtak ki.

Az üzletek és adventi vásárok ellenőrzésekor nézik az ár feltüntetését, a mérőeszközök hitelességét, a nyugtaadást és a panaszügyintézésről szóló tájékoztatást.

Tipikus hiba, hogy belemérik a csomagolóanyagot is a termék tömegébe. Előfordult, hogy a terméket magasabb áron értékesítették a meghirdetett akciós árnál.

A fényfüzérek termékbiztonságát az üzletekben és a vámosokkal együttműködve a határokon is ellenőrzik.

A vizsgált, 64 típusú fényfüzérből 8 féle volt biztonságos,

a többit levetették a polcokról – ezzel megközelítően 150 ezer veszélyes fényfüzért vontak ki a forgalomból vagy nem engedték az országba behozni.

Keszthelyi Nikoletta kitért arra is, hogy az online kereskedelem egyre népszerűbb értékesítési csatorna, ezt követik az ellenőrzésekkel is: 2017 óta 2300 webáruházat vizsgáltak. Ezek jogsértéseinek mértéke a korábbi évek átlagos 54 százalékához képest 2019-ben csupán 17 százalék volt.

A www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu címen elérhető az az adatbázis, amely a jogsértést elkövetett webáruházak adatait tartalmazza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×