eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Az első csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Nagy bajban a Dunaferr

A cégvezetés szerint nincs más választásuk, mint a létszámleépítés, mert már a vállalat jövője a tét.

"Eljutottunk arra a pontra, ahol már nincs választásunk, mint a létszámleépítés végrehajtása" - írja a Portfolio birtokába került, rendkívül komor hangulatú levelében Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr cégvezetője. Az elbocsátás mértékéről nem szól, de az ismert, hogy az adminisztráció és a karbantartás területeket fogja érinteni.

A Dunaferr végvezetője a kollégáknak írt október 29-i levelében vázolja a társaság aktuális helyzetét és elmagyarázza a leépítés okát. "A helyzet komoly és súlyos, a tét pedig a vállalat jövője" - írja a cégvezető, aki szerint a 2019-es év rendkívüli kihívások elé állította és állítja jelenleg is az európai acélgyártókat.

A Dunaferr Társaságcsoport jelentős veszteségeket kénytelen elkönyvelni 2019. első negyedévétől, amire már nem nyújtanak fedezetet a 2017-2018-as években képzett tartalékok. A vasmű vezetője még májusban azt kérte a munkavállalói érdekképviseletektől, hogy a szabadságos bért a szükséges beruházások finanszírozására fordíthassa a társaság. A reakció azonban szerinte közömbös volt.

Evgeny Tankhilevich bízik a kormány valódi segítségnyújtásában, de a cégnek is "sok mindent fel kell áldoznia azért, hogy a Dunaferr a jövőben is működhessen". Eljutottak arra a pontra, ahol már nincs választásuk, mint a létszámleépítés végrehajtása.

A Portfolio szerint az időzítés lehet, hogy nem véletlen, mert szerdán érkezik Budapestre Vlagyimir Putyin orosz elnök, és a legutóbbi hírek szerint az orosz fejlesztési bank, a Vnyesekonombank a Dunaferr tulajdonosa.

Címlapról ajánljuk
Ennek örülni fognak a piaci vásárlók: olcsóbb lett a gyümölcs és a zöldség is

Ennek örülni fognak a piaci vásárlók: olcsóbb lett a gyümölcs és a zöldség is

A nagybani piacon átlagban 15-20 százalékkal, a kiskereskedelemben pedig 10-20 százalékkal olcsóbb a gyümölcs és a zöldség idén, mint tavaly nyáron. Ennek részben az az oka, hogy itthon és Európa-szerte is sokkal jobb lett a termés, mint az előző két évben – mondta az InfoRádióban az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának stratégiai elemzője.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×