eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Október végéig még kapkodhatnak a gazdák, utána már mindegy lesz

Fontos határnap közeleg a mezőgazdaságban, elsősorban a trágyázásra vonatkozó egyik szabály miatt.

Környezetvédelmi és EU-támogatási határidős okai is vannak annak, hogy a gazdák az órájukra, illetve a naptárukra nézzenek.

Mint a Baon.hu összeállításából kiderül, a hónap végétől például tilos a trágya kijuttatása a nitrátérzékeny, valamint az agrár-környezetgazdálkodási programba vitt földekre, a trágyázási tilalom február 15-ig tart, ez alól csak az őszi kalászosok termőföldjei a kivételek, ott február 1-jétől megengedett a fejtrágyázás.

Ahol ősszel nem vetnek újabb kultúrát, ott a könnyen oldódó, nitrogént tartalmazó trágyát a betakarítás után tilos kijuttatni. A tilalmi határidőn túl is tilos a trágyázás a fagyott, vízzel telített, hótakaróval borított talajokon, és ezekben az esetekben nem engedélyezett az ideiglenes trágyakazal létesítése, fenntartása sem.

Tudni érdemes azt is, hogy a természetvédelmi vagy helyi jelentőségű védett természeti területnek minősülő Natura 2000 gyepterületen legeltetési engedélyt kell kérni az október 31. és április 23. közötti időszakra. Ez ügyben a települési önkormányzat jegyzőjénél kell eljárniuk a gazdálkodóknak.

A szabályszegők akár EU-s támogatásoktól is eleshetnek a jövőben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×