eur:
394.88
usd:
367.66
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay.com

Ezúttal jobban nőtt az export az importnál

Augusztusban az export euróban számított értéke 2,6 százalékkal, az importé pedig 1,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A külkereskedelmi mérleg szerény, 37 millió euró exporttöbbletet mutatott, ez azonban 99 millió euróval meghaladja a tavaly augusztusit, amikor kivételesen 62 millió euró deficit volt.

Az elmúlt 19 hónapban idén május után augusztusban másodszor fordult elő, hogy az export növekedési üteme meghaladta az importét. Ugyanakkor a nyári szabadságolások és gyárleállások évente eltérő időzítése is hatással van a kilengésekre, így az export idén júniusban 7,7 százalékkal csökkent, júliusban pedig 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Az augusztusi export 8,141 milliárd euró és az import 8,104 milliárd euró értéke a legalacsonyabb az idei évből eddig eltelt nyolc hónap közül.

Az év első nyolc hónapjában az export 3,7 százalékkal, az import 5,5 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához mérve, a 3,326 milliárd nyolchavi exporttöbblet 977 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395-nél a forint

395-nél a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×