Kedvezőtlen tendenciák is mutatkoznak a szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzéseken - jegyezte meg Pleva György az InfoRádióban. Az ellenőrzéseket az ország egész területén végezték a hatóság emberei, a nyár miatt elsősorban az idegenforgalmi szempontból frekventált helyekre, így a strandokra, fesztiválokra, táborokra és vásárokra helyezve a hangsúlyt.
Az ágazat munkaerőhiánya láthatóan egyre erőteljesebben jelentkezik. A Nébih igazgatója megerősítette, hogy
az egészségügyi alkalmasság és a higiéniás feltételek hiánya, valamint a képzetlenség fokozottan jelentkezett az idei szezonban.
Az akcióban országosan 4307 ellenőrzés történt, a vendéglátás mellett az élelmiszer-előállítók és -kereskedők sem kerülték el a hatóság figyelmét.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nem győzi hangsúlyozni, nem célja a milliós bírságok kiszabása, ezzel esetleg ellehetetlenítve a vállalkozások működését – emelte ki Pleva György –, hanem arra törekszik, hogy a magyarországi fogyasztók megfelelő minőségű, biztonságos élelmiszerhez jussanak.
Ennek szellemében is alakulnak a szankcionálási adataik: az idei szezonban
42 esetben volt szükség tevékenység korlátozására.
Higiéniai hibák, a hűtési lánc fenntartásával kapcsolatos gondok, a hűtőkapacitás hibás felmérése, valamint szabálytalanul végzett tevékenység volt a leggyakoribb hiba. Előfordultak olyan súlyos fokú higiéniai vagy minőségi gondok, hogy bírságot kellett a Nébihnek kiszabnia. Ennek értéke összességében mintegy 22 millió forint volt, ami az elmúlt évekhez képest némiképp kevesebb.
Az előző évhez képest az ellenőrzött tételek száma csökkent, a kivont tételek száma és mennyisége viszont jelentősen nőtt, az értéke (2,4 millió forint) azonban elmaradt a tavalyihoz képes - olvasható a hatóság záró jelentésében.