eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Kínai gondok lökik az ég felé a magyar sertéshúsárakat

Itthon és külföldön is a sertéspestis okozza a legnagyobb gondokat.

A tőkehús 10-15 százalékkal drágult év eleje óta, a készítményeknél pedig csupán néhány százalékos emelkedés mutatkozott - számol be az adatokról a 24.hu a Hússzövetség elnökére, Éder Tamásra hivatkozva.

Ahogy a híroldal írja, az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint

a karaj 10, a comb 15 százalékkal drágult

júliusban, éves szinten. Ennek oka a Kínában elhatalmasodott sertéspestissel magyarázható. Becslések szerint Kína sertéshús-előállításának 30-40 százaléka tűnhet el egy éven belül. Ez az ország a világ legnagyobb sertéshústermelője, egyben a legnagyobb sertéshúsfogyasztója is.

Az állatokat érintő kór Európát is egyre érzékenyebben érinti, Szlovákiában már háztáji sertésnél is kimutatták a megbetegedést. Pénteken az Agrárminiszter úgy tájékoztatta az InfoRádiót, hogy Magyarországnak sikeres a fellépése a megbetegedéssel szemben.

"A következő 2-3 hétben még nagy a veszély, ekkor mindent meg kell tennünk a védekezésért"

- mondta Nagy István, kitérve arra, hogy utána a betakarítással a kukorica lekerül a földekről, és a szalma is több mint 60 napos lesz, a vírusok elpusztulnak benne.

"Nem egy rövidtávú jelenségről beszélünk"

- nyilatkozta az árakról július végén Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértőjeaz InfoRádióban. Elmondása szerint a sertés ára évekig, akár 4-5 évig is folyamatosan emelkedhet.

A 24.hu úgy összegez, hogy a fénykorban, az 1980-as években 9-10 millió sertést vágtak le évente Magyarországon, jelenleg viszont hárommillió alatt van a sertésállomány, a vágások száma pedig 4,5 millió körüli. Ám ahhoz, hogy a magyar húsipar teljes sertéshúsigényét ki lehessen elégíteni, el kellene érni a 6 milliós éves vágásszámot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×