eur:
393.62
usd:
364.53
bux:
71848.11
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Kiváló és lesz belőle dögivel – jó hír gyümölcsfronton

Kiváló idén a hazai sárgadinnye-termés minősége, a mennyiség pedig a duplája annak, ami tavaly volt – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítói Osztályának elnöke.

Sárgadinnyéből idén országszerte mintegy 500 hektárról 20 ezer tonna termés várható - ismertette Mártonffy Béla az InfoRádiónak, hozzátéve: ez nagyjából a duplája a tavalyi mennyiségnek, amikor aszály és betegségek nehezítették a termesztést. Az elnök kiemelte,

a hazai sárgadinnye-termelés felfelé ívelő időszakát éli,

ez pedig technológiai fejlődést is jelent.

A szakember úgy látja, talán már az export is elindulhat, de a fő cél természetesen továbbra is az import csökkentése harmadával a hazai áruházláncokban. Hozzátéve, a sárgadinnye termelők nagy része már egy jó termésátlaggal, 40 tonna körül termel.

A minőségről szólva megjegyezte, az első szedések tapasztalat az, hogy

egészen kiváló, aromás az idei gyümölcstermés;

ez mind a zöld húsú, mind a sárga húsú termésre igaz. Ebben közrejátszhatott, fűzte hozzá Mártonffy Béla, hogy a hűvösebb május után – melyet intenzív felmelegedés követett –, mintegy két hetet csúszott a termelés.

A boltok polcain most már a magyar termékeket lehet megtalálni, és ez várhatóan szeptemberig így is marad. Mint arról az Infostart is beszámolt, a magyar görögdinnyére sem kell tovább várni, a hétvégén elindulhat a dömping.

Mártonffy Béla arról is beszámolt, hogy nemrégiben a kamara és a termelők Olaszországban vettek részt egy tanulmányi úton, ahonnan számos termelési, válogatási, kereskedelmi és egyéb technológiai ötlettel tértek haza, amik az export lehetőségét növelhetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×