Sárgadinnyéből idén országszerte mintegy 500 hektárról 20 ezer tonna termés várható - ismertette Mártonffy Béla az InfoRádiónak, hozzátéve: ez nagyjából a duplája a tavalyi mennyiségnek, amikor aszály és betegségek nehezítették a termesztést. Az elnök kiemelte,
a hazai sárgadinnye-termelés felfelé ívelő időszakát éli,
ez pedig technológiai fejlődést is jelent.
A szakember úgy látja, talán már az export is elindulhat, de a fő cél természetesen továbbra is az import csökkentése harmadával a hazai áruházláncokban. Hozzátéve, a sárgadinnye termelők nagy része már egy jó termésátlaggal, 40 tonna körül termel.
A minőségről szólva megjegyezte, az első szedések tapasztalat az, hogy
egészen kiváló, aromás az idei gyümölcstermés;
ez mind a zöld húsú, mind a sárga húsú termésre igaz. Ebben közrejátszhatott, fűzte hozzá Mártonffy Béla, hogy a hűvösebb május után – melyet intenzív felmelegedés követett –, mintegy két hetet csúszott a termelés.
A boltok polcain most már a magyar termékeket lehet megtalálni, és ez várhatóan szeptemberig így is marad. Mint arról az Infostart is beszámolt, a magyar görögdinnyére sem kell tovább várni, a hétvégén elindulhat a dömping.
Mártonffy Béla arról is beszámolt, hogy nemrégiben a kamara és a termelők Olaszországban vettek részt egy tanulmányi úton, ahonnan számos termelési, válogatási, kereskedelmi és egyéb technológiai ötlettel tértek haza, amik az export lehetőségét növelhetik.