eur:
394.86
usd:
367.69
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Kombájnokkal aratják a búzát Somberek határában 2018. június 12-én. A szokottnál korábban indul a betakarítás az országban, a búza és az árpatermés várhatóan elmarad a tavalyitól, kukoricából és napraforgóból viszont akár rekordtermés is lehet.
Nyitókép: Sóki Tamás

Késik az aratás, és még mindig van egy nagy kérdőjel

Idén legalább két hetet csúszik az aratás, elsősorban azért, mert a hűvös május miatt még nem érett a termés. Az InfoRádióban nyilatkozó szakember arról is beszélt, hogy legalábbis kétesélyes a következő időszakban aratott gabona minősége.

Hagyományosan Péter, Pál napján kezdődik az aratás Magyarországon, de idén legalább két hetet fog csúszni az aratás - vélekedett az InfoRádióban Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója. De a helyzet bizonytalan.

"Az elmúlt időszakban a hűvös május miatt nem érett be úgy a termés, ez késlelteti a dolgokat. Ugyanakkor

az eső miatt felázott a talaj, nem lehet rámenni a kombájnokkal.

Mindez alapján ítéljük úgy, hogy késni fog az aratás" - részletezte Halmos Gábor, aki közvetett jeleket is lát: a betakarítás előtt szoktak náluk raktárügyekben érdeklődni náluk, de most ezek az érdeklődések egyelőre késnek.

A minőség is többesélyes. Ha a következő időszakban száraz, napsütéses idő jön, jó minőségű termés lesz, magas sikértartalommal, ha viszont eső jön, az "kimossa a sikért" és a talaj laza is marad,

átlagos vagy az alatti termésre lehet számítani.

A nagyvilágban egyöntetűen jó a helyzet, Oroszországban, Ukrajnában és az Egyesült Államokban jó minőségű és bő a termés, hozzájuk képest a magyar esélyek mindenképpen rosszabbnak látszanak Halmos Gábor szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Fontos előrelépés történt Peking nagy konfliktusában

Fontos előrelépés történt Peking nagy konfliktusában

A két ország közötti bizalom helyreállításáról és kapcsolataik újjáépítéséről egyezett meg kedden Kína és a Fülöp-szigetek abban a reményben, hogy az eddigieknél hatékonyabb megoldást találnak a dél-kínai-tengeri területek hovatartozásáról szóló viták rendezésére - jelentette be a Fülöp-szigetek külügyminisztériuma a keddi manilai kétoldalú találkozót követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×