eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Mintha túl olcsó lenne a cigaretta és az alkohol

Legalábbis az Eurostat mérése szerint az uniós átlag 63 százalékát éri csak el az átlagos ár Magyarországon.

Dániában a legmagasabb az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára az Európai Unióban, az uniós átlag 130 százalékával, mögötte a sorrend Luxemburg (125), Ausztria (125), Írország (120), Finnország (120) és Svédország (117) - derül ki az Eurostat adataiból. A legolcsóbbnak Romániát mérték az EU-átlag 66 százalékával, aztán következik Lengyelország (69), Bulgária (76), Litvánia (82), Csehország (84) és Magyarország (85).

Az alkoholos italok tekintetében Finnország a legdrágább (182 százalék), a legolcsóbb pedig Románia és Bulgária (74-74), mögöttük pedig Magyarország következik (77).

A dohányárukért Nagy.-Britanniában kell a legtöbbet fizetni (204), Bulgáriában a legkevesebbet (49), de a magyarországi árak is jelentősen elmaradnak az uniós átlagtól, mindössze 63 százaléka.

Az élelmiszereknél a magyar árak leginkább a tejtermékeknél és a tojásnál közelítenek az uniós szinthez (93 százalék), a kenyérnél és a pékáruknál a 77 százaléka, a húsnál a 75 százaléka.

Érdekesség, hogy három unión kívüli országban is jóval drágább az élet, mint a listavezető Dániában. Norvégiában, Izlandon és Svájcban is jóval magasabbak az árak, az élelmiszereknél Norvégia vezet (163), valamint a dohányáruknál is (222), míg az alkoholos italoknál Izland (268).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×