eur:
392.38
usd:
362.2
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pxhere

Mentorprogramot indítanak fiatal és családi vállalkozásoknak

Országos Vállalkozói Mentorprogramot indít a kis- és közepes vállalkozások számára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a SEED Kisvállalkozási-fejlesztési Alapítvány konzorciuma.

A kkv-k hatékonysága messze elmarad a nagyvállalatokétól: az OECD adatai szerint a 9 fő alatti létszámmal működő mikrovállalkozásoké fele akkora, mint egy nagyvállalaté, de a hatékonysági mutató a 10 és 20 fő közötti cégek esetében még ennél is alacsonyabb – mondta az InfoRádiónak a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója. Lakatosné Lukács Zsuzsanna hozzátette: emellett Magyarországon a kkv-k úgynevezett túlélési rátája is igen alacsony:

mindössze egyharmaduk éli túl fennmaradásuk ötödik évét,

és azt követően is fenntarthatóan tud működni – ezek a tényezők is indokolják az Országos Vállalkozói Mentorprogram elindítását. Tapasztalatuk szerint a vállalkozás működtetéséhez szükséges tudás hiányzik, amivel egy esetleges krízishelyzetet kezelni tudnának. Ezeknek az ismereteknek a pótlását szolgálja a kezdeményezés.

Lakatosné Lukács Zsuzsanna azt is elmondta, hogy milyen forrásból és milyen szervezetek részvételével valósul meg a program. Három szervezet – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a SEED Kisvállalkozási-fejlesztési Alapítvány – konzorciumával jött létre, európai uniós forrásból. A személyes mentorálás során két személy együttműködésével igyekeznek segíteni a vállalkozásvezetőkön.

Mentornak legalább öt éves vállalkozói tapasztalattal bíró, több fős csoportok irányításában gyakorlatot szerzett embereket keresnek, akik megfelelő kapcsolatrendszerrel bírnak. Célcsoportként a három évnél fiatalabb, többségében fiatal nők által tulajdonolt cégeket, a fiatal vállalkozásokat, amelyek ügyvezetője és tulajdonosaik többsége 35 évnél fiatalabb, valamint azokat a generációváltás problémájával küzdő családi vállalkozásokat határozták meg, amelyek nem látnak maguk körül követendő példát.

A programra jelenleg a toborzás zajlik, amit nyár végén, ősz elején zárnak le: 80-100 mentort és körülbelül 200 mentoráltat várnak.

Az országos vállalkozói mentorprogramban a mentorálási idő minimum 9 hónapig tart, a programban való részvételért pedig nem kell fizetniük a vállalkozásoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×