eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay.com

Vesztes helyzetben a nyugdíjasok

A keresetek tovább emelkedtek, de a nyugdíjak értéke ezzel nem tud lépést tartani. November jöhet a kompenzáció.

Miközben a nettó átlagkereset 11,4 százalékkal nőtt idén az első két hónapban az egy évvel korábbihoz képest, s így a reálkereset 8,3 százalékkal tudott bővülni a 2,9 százalékos infláció mellett a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint, a nyugdíjasok reálérték-vesztést voltak kénytelenek elkönyvelni ugyanebben az időszakban - írja elemzésében az mfor.hu.

Január-februárban a nettó átlagkereset 229 200 forint volt, az átlagnyugdíj jelenleg 134 ezer forint, az év eleji 2,7 százalékos emelésnek köszönhetően. A keresetek és a nyugdíjak elszakadása nem idén kezdődött, hanem a munkaadókat sújtó járulékok csökkentésével elindult intenzív fizetésemelésekke. Amíg az infláció alacsony pályán mozgott, az idősek nem vesztettek, mert a nyugdíjemelés mértéke meghaladta az éves inflációt. Most viszont az év eleji 2,7 százalék alatta marad a piacon várt 3,1-3,2 százaléknak. Ráadásul az idősek kiadásaiban nagy tételt jelentő élelmiszerek - azon belül is főleg a zöldségek - áremelkedése gyorsabb, mint az átlagos inflációé.

Jelenleg tehát vesztes pozícióban vannak a nyugdíjasok. Ez kétféle módon változhat: mérséklődhet az inflációs nyomás az év hátralévő részében, illetve a kormányt jogszabály kötelezi arra, hogy korrigálja a nyugdíjemelést, ha a drágulás nagyobb, mint tervezték. Ebben az esetben novemberben érkezik a kiegészítés.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×