eur:
396.36
usd:
369.89
bux:
71869.74
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: pixabay

Hatalmas változás jön a mezőgazdaságban, de vigyázzon, ma még tiltott

Drónnal egyelőre illegális a permetezés, de a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK) a szükséges szabályozás megteremtését sürgeti.

Az Európai Bizottság állásfoglalása alapján a drónok is légi járműnek minősülnek, tehát az általuk végzett növényvédelem légi növényvédelemnek, idézi a NAK figyelmeztetését a ZAOL. A lap arról is ír, hogy Magyarországon a forgalmazott növényvédelmi gépeket típusminősítési eljárásnak kell alávetni.

A drónokra jelenleg nincs elérhető típusminősítési szabvány. A helyzet rendezésén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is dolgozik.

Jelenleg típusminősítés nélküli, növényvédő szer kijuttatására szolgáló eszközt forgalomba hozni tilos, így a megvásárlásuk is kockázatos.

Mivel a jelenleg használt növényvédő szerek alapvetően földi kijuttatásra engedélyezettek, csak külön rendelkezés szerint van lehetőség légi (repülőgépes, helikopteres) kijuttatásra. A drónos használat hatásáról, eredményességéről azonban nem állnak rendelkezésre adatok, vagyis Magyarországon jelenleg egy növényvédő szernek sincs olyan engedélye, amely alapján drónnal kijuttatható lenne.

Címlapról ajánljuk

Képeken Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója - videó

A magyar miniszterelnök kedd délelőtt érkezett az ukrán fővárosba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×