eur:
394.42
usd:
364.1
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák

Egyszerűsítenek az eurós kártyás fizetésen

Olcsóbb és átláthatóbb lesz az euróban történő, külföldi kártyás fizetés az Európai Unió tagállamaiban – közölte az Európai Tanács.

A brüsszeli testület elfogadta ugyanis az egységes díjakat előirányzó rendeletet, amely az Európai Unió összes tagállamában egységesítené az euróban történő kifizetések banki tarifáját. Kránitz Péter Pál összefoglalója.

150 millió embert, köztük minket, magyarokat is érint az Európai Tanács döntése, miszerint egységesíteni kell az Európai Unión belüli, euróban teljesített nemzetközi átutalások és kártyás fizetések költségeit. A brüsszeli testület szerint ez akár évi 2,5 milliárd tranzakciót tehet jelentősen olcsóbbá az eurózónán kívüli tagállamok lakosai számára. A szabályozás értelmében ugyanis a külföldre tartó euró-átutalások után felszámolt banki díjaknak a jövőben meg kell egyezniük a belföldi, hazai pénznemben történő utalás után felszámolt díjakkal.

A szabályozás értelmében a fogyasztóknak ezentúl nem kell a bankok által, önkényesen megállapított, magas átváltási díjat megfizetniük. Az ügyfelet ezentúl minden tranzakció alkalmával tájékoztatnia kell a banknak arról, hogy mennyi a felszámítandó átváltási díj a helyi pénznemben és a számla pénznemében. A díjak átláthatósága érdekében a tranzakció és a bankautomatás pénzfelvét alkalmával ugyanazon az alapon számítják majd az átváltási díjat.

A fogyasztók elektronikus úton: sms-ben, emailben vagy a bank internetes felületén értesülnek majd az átváltás várható költségéről. A szabályozás értelmében ezekért az értesítésekért nem számítható fel semmilyen költség. Banki átutalás esetén a bankoknak az utalás előtt kötelező közölniük az átváltás várható díjának összegét.A rendelkezések többségét 2019. december 15-től kezdődően kell majd alkalmazni.

Címlapról ajánljuk

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×