eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója (b) beszél, jobbról Varga Mihály pénzügyminiszter az idei gazdasági növekedésről tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2018. december 28-án. Varga Mihály szerint a magyar gazdaság idén is jól teljesít, ebben az évben az első háromnegyed évben 4,2 százalékos volt a növekedés, emiatt a tárca szerint várhatóan 4,6 százalékos lesz a gazdasági bővülés.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Nem várható jövőre nemzetközi devizakötvény-kibocsátás

Bemutatta a Pénzügyminisztérium és az Államadósságkezelő Központ (ÁKK) a jövő évi finanszírozási tervet, amelyben már szerepel a korábban bejelentett Nyugdíj-előtakarékossági Magyar Állampapír is. Arról is beszéltek, hogy 72 százalék alá csökkenhet év végével az államadósság.

A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság idén is jól teljesít, ebben az évben az első háromnegyed évben 4,9 százalékos volt a növekedés, emiatt a tárca szerint az év egészét tekintve várhatóan 4,6 százalékos lesz a gazdasági bővülés. Fontos határpontnak nevezte a pénzügyminiszter, hogy idén 4,5 millió fölé emelkedett a foglalkoztatottak száma, amihez társult a reálkeresetek jelentős emelkedése.

Varga Mihály úgy fogalmazott,

azt is lehetne mondani, hogy az idén mindenkinek egy havi pluszkeresete lett azzal, hogy a reálbérek közel 9 százalékkal emelkedtek.

Varga Mihály az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatón arról is szólt, hogy ebben az évben várhatóan 72 százalék alá csökken a GDP-hez mért államadósság, amely tavaly 73,3 százalék volt. A szigorú költségvetési politika eredményeként 2,4 százalék alatt maradhat idén az államháztartás hiánya.

A miniszter hangsúlyozta: tovább törekszenek arra, hogy a belső piacról finanszírozzák az államadósságot. Az a terv, hogy 2022-re az államadósság GDP-hez mért aránya 60 százalékra csökkenjen, és

azt szeretnék, ha öt éven belül megduplázódna a lakosság kezében lévő állampapír-állomány.

Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója egyebek között arról beszélt, hogy 2019-ben 800 milliárd forinttal szeretnék megnövelni a lakosság kezében lévő állampapírok összegét. Ezen felül jövőre

az ÁKK egy nyugdíjelőtakarékossági célú, a lakosság által megvásárolható állampapírt kíván piacra dobni; a részletek kidolgozása jelenleg is zajlik.

Arról is beszélt, hogy csökkent az adósságráta és a devizaadósság részaránya - ez a teljes adósságon belül 22-ről 20 százalékra csökkent -, valamint jelentősen nőtt a lakossági állampapírok állománya és futamideje.

Portfolio gazdasági hírportál tudósítása szerint elhangzott, hogy jövőre a teljes bruttó finanszírozási igény 7989 milliárd forint lehet, ezen felül 998 milliárdot tesz ki a nettó finanszírozási igény, ami nagyrészt a költségvetési hiányt jelenti. Emellett lejár 4355 milliárd forintnyi lakossági állampapír, 1250 milliárdnyi diszkont kincstárjegy és 1204 milliárd forintnyi forintkötvény, amelyeket refinanszírozni kell.

Az adósságkezelő a tervek szerint 250 milliárd értékben vásárolna vissza kötvényeket, illetve ugyanennyi csereaukciót hirdetne meg. Lejár 423 milliárd forintnyi devizakötvény, amit a tervek szerint forintból finanszírozna az állam, ehhez jön 207 milliárdos lejárat a belföldi devizakötvény, a PEMÁP esetében.

Így az állam finanszírozási szükségletét szinte teljes egészében forintból intézhetik, az adósságon belül a deviza aránya tovább eshet, a tervek szerint 17 százalékra.

A gazdasági hírportál felidézte, hogy korábban Orbán Viktor miniszterelnök utalt arra, a jövőben a keleti finanszírozási csatornák felé kell fordulni, amit akár úgy is lehet érteni, hogy a jövőben soha nem akar Magyarország euró- vagy dollárkötvényt kibocsátani. Erre válaszolva Varga Mihály azt mondta: "amit a miniszterelnök mond, az mindig tekinthető hivatalos álláspontnak, vagyis nem tervezünk nemzetközi devizakötvény-kibocsátást".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×