Az Országos Szőlész-Borász Konferencia idén a hagyomány és innováció témakörét járta körbe - mondta Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára az InfoRádió kérdésére. Hangsúlyozta: a hagyomány semmiképpen sem azonos a megszokással. Fontos, hogy a magyar borászok folyamatosan beépítsék munkájukba az innovatív megoldásokat, különben lemaradnak a nemzetközi versenyben.
A környezetvédelem is meghatározó a borászok számára, hiszen a fogyasztók és egyre inkább a szabályozási környezet hatására is egy zöld forradalom figyelhető meg a mezőgazdaságban, ezen belül a borászatban is. A borkedvelők egy része már azokat a termékeket keresi, amelyek a korábbi gyakorlathoz képest sokkal kevesebb növényvédőszer felhasználásával készülnek.
Fontos terület a digitalizáció is, ezen a téren bemutatkozott egy innovatív magyar vállalkozás, amely hozzájárul a környezetbarát termesztési technológiák bevezetéséhez.
Brazsil Dávid arról is beszélt, hogy egyre nagyobb az igény az olyan borokra, amelyeknek alacsony a kéntartalma. A kén mostanáig alapvető borászati segédanyagnak számított, kéndioxid hozzáadásával akadályozták meg a borok idő előtti oxidációját, elöregedését. Ezért nagy kihívás a pincészetek számára, hogy minimálisra csökkentsék a borok kéntartalmát, de megoldható, erről is szó volt a konferencián.
Foglalkoztak a borfogyasztási trendekkel is: például a gyöngyöző- és habzóborok, illetve a rozék keresettsége folyamatosan növekszik, a konferencián ezért téma volt ezek előállítása is.