eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pexels

Tolongunk az állampapírokért

3-5 éves futamidővel akár négy százalékos éves haszonnal is be lehet fektetni. Csak augusztusban 70 milliárd forintnyi papír került a lakosság kezébe.

Valósággal tolonganak a magyarok az állampapírért. Az ilyen típusú lakossági megtakarítások értéke a nyár végére meghaladta a 7300 milliárd forintot. A Portfolio.hu cikke szerint, ami az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) adataira támaszkodik, a július végén bejelentett, váratlan kamatemelés (50 pont) volt sikeres, ez hathatott ösztönzőleg a vásárlásra, amely mértéke egyetlen hónap alatt 70 milliárd forintnyi volt.

A papírok közül a Prémium Magyar Állampapír kamatozása inflációhoz kötött, de az egyre erősebb áremelkedési ütem miatt ennek népszerűsége nőtt az utóbbi időszakban.

Érdekesség, hogy tavasszal még jelentősen lassult a lakossági állomány növekedése, ezért vetődött fel egyáltalán a kamatemelés lehetősége, a jelek szerint az adósságkezelő úgy érezte, hogy a rövidebb futamidejű termékeknél könnyebb mozgósítani a lakosságot.

A kamatemelés két nagy nyertese, a Kétéves Magyar Állampapír (2MÁP) és a szintén kétéves KTJ II. esetében komolyabb növekedést regisztrált az ÁKK augusztusban,

ezeknek a papíroknak a hozama 3, illetve 2,75 százalékra emelkedett, vagyis a változtatások után a hosszú termékek (BMÁK és PMÁK) kivételével ezek a legvonzóbbak.

Összességében a Portfolio.hu szerint az látszik, hogy az augusztusi kamatemelés egyértelműen növelte a lakossági állampapírok népszerűségét.

Az Államkincstár összesítése szerint 5,4 százalékos éves kamatával a Babakötvény a legjövedelmezőbb, igaz, a gyermek 18 éves koráig a bent lévő pénz nem hozzáférhető.

A klasszikus lakossági állampapíroknál 3-5 éves futamidőn jelenleg 3,5-4 százalékos éves kamat mellett lehet befektetni,

míg a rövidebb papíroknál 3 százalék körül van a lélektani határ.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×