eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Minden eddiginél jobb kondíciókkal lehet babakötvényt venni

Február 1-től hozzáférhető az új babakötvény, a kamata 5,8 százalék. A kötvénnyel járó kedvezményről Huszák Dániel, a Portfolio.hu elemzője beszélt az InfoRádiónak.

A február elsején induló új babakötvény-sorozat a tavalyi éves átlagos infláció felett fizeti a 3 százalékos kamatprémiumot, így a papír 5,8 százalékos kamattal forog mostantól. Az új sorozatot az Államadósság Kezelő Központ 10 milliárd forint értékben hozza forgalomba.

"A kötvény áll egy inflációt követő kamatbázisból, és ezen felül plusz három százalék kamatprémiumot kaphatunk rá. Kell egy Start értékpapírszámlát nyitni a Magyar Államkincstárban, hogy az ember ezt az állampapírt meg tudja vásárolni.

Be kell fizetni erre a számlára 25 ezer forintot kezdő összegként, utána kapunk rá 42 500 forint állami támogatást, illetve az ezt követő rendszeres befizetésekre az állam még jóváír évente 10 százalék állami támogatást, de legfeljebb évente 6 ezer forintot"

- részletezte Huszák Dániel.

A kamatfizetés minden év február 1-jén lesz, tehát a most megvásárolt babakötvényen jövőre 5,8 százalékkal nagyobb összeg szerepel majd, miután a tavalyi éves, 2,8 százalékos inflációra rárakódik a 3 százalékos prémium.

Ugyanez érvényesül majd a többi babakötvény-sorozatnál is, tehát az 5,8 százalékos kamatra minden eddigi sorozat átárazódik.

A pénzügyminiszter tavaly novemberben azt mondta, hogy

2018 novemberéig 160 ezer szülő 50 milliárd forint körüli összeget tartott babakötvényben.

Varga Mihály akkor azt is kiemelte, hogy a korábbi évhez képest 20-25 ezerrel több szülő gondolta úgy, hogy érdemes babakötvényt vásárolnia.

A babakötvény olyan megtakarítási forma, amely a gyermek 18. életévének betöltéséig nyújt kedvezményt. A számla felett kizárólag a gyermek rendelkezhet, nagykorúvá válását követően. A felvehető összeg adó-, járulék- és illetékmentes.

A befizetett összegnek nincs megszabott értékhatára, és a rendszeres, kisebb befizetésekkel is milliós megtakarítás érhető el.

Huszák Dániel azt is elmondta, a gyermek 18 éves koráig bármikor megköthető a babakötvény.

"A 18 év alatt bármikor be lehet szállni, de nyilván minél korábban érdemes, mert minél korábban kezdjük, annál nagyobb összeget lehet felhalmozni. Ha semmit sem teszünk a számlára, csak a nyitó összeget hagyjuk ketyegni, akkor is körülbelül olyan 128 500 forintos lejáratkori összegre számíthatunk, viszont

ha ki akarjuk maxolni az állami támogatást, és havi 5 ezer forintokat fizetünk be a számlára, akkor 18 év alatt 2,34 millió forint össze tud jönni ezen a számlán."

A babakötvényben tartott pénzt később megkötés nélkül bármire fel tudja használni a kedvezményezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×